Acasă Cultura Spectacol de mare clasă, la începutul anului 2016, la Timişoara: Geniul muzicii...

Spectacol de mare clasă, la începutul anului 2016, la Timişoara: Geniul muzicii universale W.A. Mozart, la Filarmonica Banatul

DISTRIBUIȚI

filarmonica banatulConcertul oferit de Filarmonica „Banatul„ Timişoara la începutul anului muzical 2016, îl are ca protagonist pe geniul muzicii universale Wolfgang Amadeus Mozart, vineri 8 ianuarie, de la ora 19.  
Melomanii vor  asculta Uvertura la Opera „Don Giovanni”de Mozart, Piesă de concert pentru pian şi orchestră de Carl Filtsch şi Simfonia nr.40 în sol minor e Mozart.
Concert maestrul Mircea Tătaru a explicat că, scrisă într-o singură seară, uvertura poate fi recunoscută ca fiind aparţinătoare operei, pentru că are câteva elemente muzicale comune cu aceasta. Chiar începutul, cu acordurile sale ameninţătoare, care anunţă tragicul sfârşit al cuceritorului de inimi, îl vom regăsi în operă spre sfârşitul actului II, când statuia – fantomă a Comandorului, ucis de Don Giovanni, apare să răzbune crima asupra sa şi crimele figurate săvârşite asupra inimilor înşelate. Premiera operei a avut loc la Praga, la 19 octombrie 1787, unde cu un an înainte Mozart şi libretistul său, Lorenzo da Ponte, au avut un imens succes cu opera Nunta lui Figaro.

Fără vreo intenţie prestabilită,  la alcătuirea programului concertului s-a potrivit ca în partea mediană să ascultăm lucrarea unui alt copil minune, care a trăit şi mai puţin decât Mozart, doar 15 ani. Carl Filtsch s-a născut în 1830 undeva în Transilvania. Educaţia muzicală a primit-o de la tatăl său, muzician amator. La 6 ani deja concerta prin oraşe din Transilvania. În anul următor îl găsim la Viena studiind pianul cu tatăl Clarei Schumann. La 10 ani, împreună cu fratele său, părăseşte capitala Austriei ajungând la Paris. Aici studiază cu celebrul pianist şi compozitor  –  Frédéric Chopin. După un an şi jumătate ajunge în Anglia unde cronicile se exprimă elogios, ba chiar se scria că elevul l-a depăşit pe maestru, adică pe Chopin. A avut o prestaţie extraordinară la concertul de la curtea Reginei Victoria. Piesa de concert pe care o vom asculta în interpretarea pianistului Nicolae Mihăilă, a fost compusă într-o perioadă de vacanţă la Wiesbaden. Redescoperirea ei o datorăm lui Ferdinand Gajewski, în zilele noastre, a cărui teză de doctorat se referă la viaţa şi muzica lui Chopin. Impresionat de ceea ce a aflat despre Filtsch, în mod absolut dezinteresat, a hotărât să creeze un website în care oferă pentru cei interesaţi note şi informaţii despre Carl. Din păcate, în 1845 Filtsch s-a stins din viaţă datorită unei peritonite.
Simfonia pe care o vom asculta în încheierea concertului orchestrei simfonice a filarmonicii, face parte din Marea trilogie finală, ultimele simfonii ale genialului compozitor. Deşi este cea mai populară nu este şi cea mai veselă, ba este uneori sumbră şi chiar dramatică pe alocuri. Nu putea fi altfel dacă ne gândim că începuse lucrul la ea doar cu opt zile după moartea fetiţei sale. Nu este întâmplător că tonalitatea este minoră şi că trei din cele patru părţi sunt structurate în formă de sonată, o expresie superioară a gândirii muzicale, unde Mozart a putut să dea expresie încordării interioare, zbuciumului şi tensiunii în care trăia. Deasupra acestor trăiri  însă, se observă cu uşurinţă eleganţa spiritului, stilul său care tinde spre lumină şi prospeţime. Dirijorul concertului va fi maestrul Walter Hilgers –a explicat Mircea Tătaru.

Comentarii

comentarii