Acasă Actualitate Spitalul Judeţean Timişoara are datorii enorme

Spitalul Judeţean Timişoara are datorii enorme

DISTRIBUIȚI

În totala indiferenţa a Ministerului Sănătăţii
“Să plăteşti aceste datorii este, practic, imposibil”, a declarat dr. Gheorghe Nodiţi (foto dreapta), managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara.
20 de miliarde de lei vechi la blocul alimentar şi alte 7 miliarde de lei la spălatul rufelor reprezintă noile datorii împovărătoare ale Judeţeanului din Timişoara, care îl vor apăsa şi mai tare. În acest moment, în total, datoriile istorice ale spitalului se ridică la 300 de miliarde de lei vechi. Dr. Gheorghe Nodiţi, managerul SCJU Timişoara, a declarat, marţi, 23 martie, că el nu vede nicio soluţie la această situaţie dezastruoasă şi crede că Judeţeanul timişorean nu va scăpa vreodată de uriaşele datorii. “Dacă o să reuşim să stopăm creşterea lor ar fi un succes. Să plăteşti aceste datorii este, practic, imposibil”, a declarat Nodiţi. “În fiecare lună, aceste datorii cresc”, a spus dr. Radu Prejbeanu (foto stânga), directorul medical al spitalului.
  
Spălat – la jumătate de preţ

Ultima lovitură grea primită de către SCJU Timişoara a fost, vineri, 19 martie, dimineaţa, când firma bucureşteană care se ocupa cu spălatul rufelor nu a mai acceptat să lucreze “pe gratis”. “Ne-am trezit că nu mai avem unde să mai spălăm rufele”, a spus Nodiţi. Judeţeanul avea o datorie de 8,5 miliarde de lei vechi la firma din capitală, din care a plătit 1,5 miliarde, dar bucureştenii nu au mai vrut să tolereze situaţia. Pericolul cel mai mare venea de la blocul operator, urologie, terapie intensivă şi neurologie, unde este nevoie de o îngrijire mult mai atentă a bolnavilor şi schimbarea cearceafurilor trebuie făcută mult mai des. Norocul a fost că Spitalul Municipal (Clinicile Noi) Timişoara a acceptat să spele rufele Judeţeanului. Între timp, noua conducere a spitalului a găsit o firmă care va spăla cearceafurile la jumătate din preţul practicat de firma din capitală, adică la 0,6 euro. După această lovitură, toate serviciile externalizate ale spitalului vor fi reanalizate şi, dacă va fi cazul, vor fi schimbate sau reziliate contractele. “Eu nu pot să plătesc mai mult decât îmi poate da casa de asigurări de sănătate să îmi acopăr cheltuielile. Trebuie să ajungem în cadrul parametrilor contractului cadru cu casa de asigurări. Vom hotărî care vor rămâne servicii interne ale spitalului şi care vor rămâne externalizate. Este posibil ca unele dintre servicii să devină de sine stătătoare, ale Judeţeanului. Considerăm că firma din capitală are dreptate din punct de vedere financiar, dar, uman, au lovit în sistemul sanitar, unde nu trebuia”, a spus Nodiţi.

Nicio şansă!

Spitalul Judeţean are 1.270 de paturi şi, lunar, se fac până la 1.800 de operaţii. Pentru foarte mulţi bolnavi din Regiunea Vest –judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş – Judeţeanul timişorean reprezintă ultima şansă de salvare. 67% dintre pacienţi sunt bolnavi veniţi din alte judeţe. De obicei, aici, ajung cele mai grave cazuri, pe care medicii din celelalte spitale din regiune nu le pot rezolva, iar cele mai multe urgenţe vin în weekend. Prin urmare, aceşti pacienţi sunt mari consumatori de fonduri, dar finanţarea rămâne tot deficitară. “Cu toate acestea, finanţarea SCJU Timişoara este la fel ca la alte spitale”, a spus Prejbeanu. Actuala conducere a trimis jalbe peste jalbe Ministerului Sănătăţii, despre situaţia dezastruoasă prin care trece instituţia sanitară, dar fără rezultat.

Comentarii

comentarii