Acasă Actualitate Sărăcia lucie, locuinţe improprii şi lipsa asistenţei sanitare – trei probleme...

Sărăcia lucie, locuinţe improprii şi lipsa asistenţei sanitare – trei probleme grave ale ţiganilor din Timiş

DISTRIBUIȚI

Sărăcia lucie, condiţiile improprii de locuit şi accesul limitat sau deloc la serviciile medicale – acestea sunt trei dintre problemele majore ale comunităţilor de ţigani din toate localităţile din judeţul Timiş. Elevii din şapte şcoli timişene au prezentat soluţiile lor, după analize la faţa locului, pentru problemele cu care se confruntă comunităţile de romi.
Nu se ştie numărul copiilor romi
În perioada februarie – iunie 2012, tinerii de la şcolile din Biled, Periam, Pesac, Sânnicolau Mare, Tomnatic şi Timişoara au parcurs, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Timiş şi sub îndrumarea unui grup de cadre didactice, zonele unde locuiesc romii. Romina Matei, coodonator de proiect, a precizat că experienţele acumulate şi propunerile de politici publice formulate de elevi vor sta la baza unor acţiuni de sensibilizare şi de promovare a responsabilităţii civice şi solidarităţii cu comunităţile defavorizate de romi din Timiş. Deoarece nu există o evidenţă exactă, dispensarele medicale nu dispun de o statistică privind numărul de copii de etnie romă. Nu se ştie exact numărul bebeluşilor, deoarece  mamele  nasc la spital, la secţia de urgenţă . Copiii nu sunt vaccinaţi şi nu sunt ţinuţi sub supraveghere din punct de vedere medical. “Un factor care influenţează accesul romilor la serviciile de sănătate publică îl reprezintă atitudinea discriminatorie a furnizorilor de servicii de sănătate în relaţia cu pacienţii romi. Aici ne referim, în special, la  cele oferite de secţiile de obstetrică-ginecologie, unităţile de primiri-urgenţe, secţiile de pediatrie, secţiile de boli infecţioase, maternităţi, cât şi înscrierea pe listele medicilor de familie”, se arată în cercetarea elevilor.
Soluţii
Elevii propun crearea de centre de ajutor pentru persoanele rome, dotate cu maşini de spălat, pentru a le ajuta pe mame, dar şi cu duşuri pentru igiena corporală, de care să beneficieze familiile care nu au acasă baie proprie. De asemenea, elevii au sugerat înfiinţarea unor echipe de voluntari care să realizeze o statistică exactă, pe vârstă şi sex a copiilor. Din cauza igienei precare, romii sunt expuşi riscului contactării unor boli grave, cum ar fi toxiinfecţiile alimentare, tuberculoza, hepatita. “Administraţia publică locală ar trebui să le asigure condiţiile minime ale unui trai decent, prin punerea la dispoziţie  a sistemelor de apă potabilă, canalizare şi colectarea gunoiului menajer. Medicii de familie ar trebui să se implice în educaţia lor igienico-sanitară. Chiar şi biserica ar putea juca un rol important, prin aducerea lor alături de ceilalţi cetăţeni. Copiii romi trebuie să fie încurajaţi să meargă la şcoală şi la biserică”, se arată în cercetarea elevilor. Institutul Intercultural Timişoara, în parteneriat cu reţeaua europeană QeC-ERAN şi cu alte 8 organizaţii şi instituţii din Slovacia, România, Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Portugalia, desfăşoară, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2013, proiectul european “I AM ROMA”. Proiectul urmăreşte depăsirea stereotipurilor şi combaterea prejudecăţilor la adresa romilor.

 

Comentarii

comentarii