Acasă Actualitate ”Stagiunea 2018-2019 a fost pentru Teatrul German Timișoara împlinită, din toate punctele...

”Stagiunea 2018-2019 a fost pentru Teatrul German Timișoara împlinită, din toate punctele de vedere”!

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Ioan Boldurean, directorul Teatrului German de Stat Timișoara

1.Domnule director, Ioan Boldurean, cum a fost stagiunea 2018 -2019 pentru Teatrul German de Stat Timișoara?

Stagiunea 2018/2019 a fost pentru Teatrul German de Stat Timișoara (T.G.S.T.), o stagiune împlinită, din toate punctele de vedere, mai cu seamă prin producțiile realizate.

Anume: Debutul stagiunii cu premiera spectacolului de teatru documentar Jurnal de România. Timișoara, în regia lui Carmen Vidu (octombrie 2018).

Spectacol multimedia ce îmbină film, fotografie și teatru într-un mediu propice confesiunilor necenzurate și sincere despre relațiile interumane sub influența mediului urban, social și comunitar.

În decembrie 2018, înaintea sărbătorilor de iarnă, a urmat premiera producției Prostia Omenească, o adaptare după povestea lui Ion Creangă în regia colegei noastre, Simona Vintilă.

În aprilie 2019, am avut premiera  Europa de David Greig, în regia lui Alexandru Mihăescu. Punerea acestui text pe scenă fiind o premieră absolută în România. Un spectacol de actualitate ce ne pune față în față cu dorințele noastre cele mai arzătoare ca apoi să ne lase cu gustul amar al neîmplinirii și lipsei de orizont.

În iunie 2019, avanpremiera spectacolului Albă ca Zăpada, în regia lui Simona Vintilă, text adaptat după povestirea Fraților Grimm.

Tot în stagiunea 2018/2019, teatrul a mai avut evenimente culturale, fie în calitate de organizator, partener sau participant:

Eréndira în regia lui Yuri Kordonsky la Festivalul Național de Teatru (FNT) București 2018;

Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, la a XX-a ediție, organizat în parteneriat cu Liceul Nikolaus Lenau Timișoara în perioada aprilie-mai 2019;

Turneele cu spectacolul Jurnal de România. Timișoara la Jena, Germania precum și în țară la Arad, respectiv Ploiești. Spectacol care recent a fost invitat la ediția din anul acesta a Festivalului Național de Teatru (FNT) București. Invitație ce nu numai că ne onorează, dar ne face o mare cinste.

La finalul acestui răspuns pentru prima dumneavoastră întrebare, aș dori să adaug faptul că pentru Gala Excelenței (2018), Teatrul German de Stat a avut pe următorii actori laureați: Olga Török, Franz Kattesch, Isolde Cobeț, Simona Vintilă.

2.Ce spectacole au atras cei mai mulți spectatori?

Spectacolele Teatrului German de Stat atrag spectatori în aceeași măsură, dat fiind subiectul specific, atractivitatea precum și satisfacerea acelei curiozități pe care o avem cu privire la diferite teme, dar fără a periclita dorințele si pretențiile publicului spectator.

 3.Cu ce proiecte vă mândriți în stagiunea care tocmai a trecut?

Coroborat cu răspunsul dat anterior, suntem mândri de fiecare spectacol în parte, considerând că aprecierea publicului spectator este aceeași pentru fiecare dintre producțiile stagiunii trecute la T.G.S.T.. Mențiunea care se face este că spectacolul Jurnal de România. Timișoara este ”mai cu moț” față de celelalte spectacole ale T.G.S.T. dată fiind invitația de participare la Festivalul Național de Teatru București – UNITER 2019, a XXIX-a ediție.

4.Ce urmează pe perioada verii, la Teatrul German Timișoara și ce pregătiți spectatorilor din septembrie, când va începe stagiunea 2019 -2020?

La sfârșitul lunii iunie a avut loc ședința Festivă de încheiere a stagiunii 2018/2019.

Deschiderea noii stagiuni(2019/2020) în august, urmată în septembrie de premiera Albă ca Zăpada în regia lui Simona Vintilă. Dar să nu uităm de proiectele ce vor începe în această stagiune, și anume:

JULIETA- un dialog despre iubire, după monodrama cu același titlu a dramaturgului și poetului Visky Andras;

Vrăjitoarele din Salem  de Arthur Miller,  în regia lui Alexandru Weinberger-Bara;

Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, în regia lui Ștefan Lupu.

Pe perioada vacanței dintre stagiuni, spectacolele sunt suspendate, iar personalul angajat beneficiază de binemeritatul concediu de odihnă, precum și posibilitatea unor recuperări, acolo unde este cazul.

6.Cum stă Teatrul German Timișoara cu finanțările?

Finanțarea către T.G.S.T. a satisfăcut în mare măsură cerințele și pretențiile instituției, nemaipunând în atenție, că drepturile care revin personalului angajat au fost plătite fără întârzieri. Această finanțare este oricum de dorit pe mai departe, spre acoperirea unor restanțe și arierate.

 7. Dar cu angajații – actori, personal auxiliar?

Atât personalul artistic, cât și cel auxiliar și administrativ, a beneficiat în aceeași măsură, de drepturile ce li se cuvin. Fără excepție.

Comentarii

comentarii