Acasă Cultura Strategia Culturală a Timişoarei 2014 -2020 se aplică sau nu?

Strategia Culturală a Timişoarei 2014 -2020 se aplică sau nu?

DISTRIBUIȚI

strategia culturala a timisaoreiCampania Timişoara Capitală Culturală Europeană e în plină desfăşurare, de aceea mai multe organizaţii ale societăţii civile solicită primăriei luarea unor măsuri active pentru implementarea cât mai rapidă a prevederilor și acțiunilor asumate prin Strategia Culturală 2014 – 2024.
Acestea sunt: 1.Suplimentarea finanțărilor în funcţie de punctajul obţinut de fiecare proiect în parte. 2. Adoptarea unor procese de evaluare existente în cadrul altor competiţii de proiecte naţionale sau europene, care să asigure transparenţa şi caracterul echitabil al competiţiei de proiecte. În acest sens, organizaţiile semnatare îşi manifestă disponibilitatea de a participa la consultări. 3. Implicarea unor evaluatori independenţi în procesul de evaluare. 4. Clarificarea urgentă a aspectelor de management al competiţiei de proiecte pentru a eficientiza comunicarea operatorilor culturali cu autoritatea finanţatoare. 5. Pentru evitarea conflictelor de interese şi sprijinirea unor proceduri transparente în ceea ce priveşte alocarea banilor publici se necesită înfiinţarea unui Centru de proiecte pentru sectorul operatorilor culturali independenţi prin care să se deruleze următoarele competiţii de proiecte culturale.
Asociația Română a Filmului Independent, Asociația Documentor, Asociația Simultan, Asociațiile Marele Ecran și Pelicula Culturală au organizat, în 26 aprilie, o dezbatere cu tema finanțărilor de la Casa de Cultură Timișoara a proiectelor culturale din sesiunea martie 2016, mai mulți operatori culturali contestă modul în care s-au acordat aceste finanțări la Timișoara.
În esență, principalele nemulțumiri luate în discuție sunt următoarele:  lipsa de corelare între punctajul obținut de proiecte în urma jurizării şi finanțarea alocată, lipsa de transparență și claritate a competiţiei de proiecte şi procedurii de alocare a bugetelor, conflictul de interese în care se află o parte din membri comisiei de jurizare, suplimentarea selectivă, fără nici o consultare, în ședința de plen din 5 aprilie, a bugetelor câtorva proiecte,  inexistența unui răspuns până în acest moment la contestațiile depuse la Casa de Cultură de mai multe asociații, disproporția foarte mare între fondurile nerambursabile pentru ONG-uri şi sumele alocate direct proiectelor Casei de cultură şi/sau instituțiilor de cultură de stat, lansarea cu întârziere a call-ului de proiecte culturale, ce determină pierderea a 4 luni din an din implementarea acestora, nerespectarea propriilor termene privind evaluarea proiectelor si semnarea contractelor cu operatorii culturali.
„Soluţionarea acestor probleme este cu atât mai stringentă, cu cât o parte din aceste prevederi sunt conținute în Strategia culturală 2014-2024 a municipiului Timișoara, adoptată prin Hotărâre de Consiliu Local în octombrie 2014. De exemplu, la capitolul Instrumente de bună guvernare asumate de Primăria Timişoara în alocarea fondurilor pentru cultură, luarea deciziilor de politică publică şi în general, comunicarea cu operatorii culturali: Se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii şi transparenţei evaluării cererilor de finanţare pentru proiecte culturale prin mai multe măsuri”, susţin organizatorii. „Întrucât viceprimarul Dan Diaconu nu a putut participa la această masă rotundă, propunem stabilirea unei noi întâlniri pentru a-i prezenta pe larg solicitările noastre și propunerile de îmbunătățire a procedurii de finanțare a sectorului independent la Timișoara, cu scopul de a crește calitatea acțiunilor culturale din oraș și competitivitatea proiectelor culturale”, au transmis organizatorii.

Comentarii

comentarii