Acasă Actualitate Studenţii de la Universitatea de Vest şi Politehnică protestează în stradă

Studenţii de la Universitatea de Vest şi Politehnică protestează în stradă

DISTRIBUIȚI

studentiZeci de mii de studenţi din întreaga ţară vor organiza mitinguri de protest, miercuri, 13 noiembrie. Principala cerere a studenţilor este alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Protestele organizate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) vor avea loc simultan în cele mai importante centre universitare din ţară. La Timişoara vor ieşi în stradă studenţii de la Universitatea de Vest şi “Politehnică”. Organizatorii mizează şi pe câţiva zeci de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”.

Proclamaţia studenţilor de la Timişoara

Studenţii nemulţumiţi şi-au dat întâlnire la Timişoara, la ora 13, în Complexul Studenţesc. De aici se va pleca pe traseul Universitatea de Vest – Universitatea Politehnica – Piaţa Victoriei – Prefectura Timiş. “Toate cele opt ligi din Politehnică sunt alături de noi şi sperăm să aducem şi câţiva studenţi medicinişti. Dorim să fim categorici şi sperăm că alături de noi vor fi în stradă cel puţin o mie de studenţi. Vom avea pancarte şi scandări specifice. La Prefectură, vom citi o proclamaţie a studenţilor de la Timişoara şi o vom lipi de uşa instituţiei. Principala revendicare a noastră este alocarea a 6 % din PIB pentru educaţie, în anul 2014. Cerem doar  respectarea Legii educaţiei. Sistemul de învăţământ are multe probleme şi cauza comună a acestor probleme este slaba finnţare a învăţământului şi cerem o finanţare responsabilă, corespunzătoare, pentru educaţie”, ne-a declarat Vlad Cherecheş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara.

Nemulţumiţi de la începutul anului…

Acţiuni similare de protest au loc, miercuri, în Bucuresti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia. Studenţii sunt revoltaţi de lipsa de responsabilitate pe care guvernanţii României o arată faţă de educaţie. Printre nemulţumirile lor se numără faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reduca şi chiar să oprească investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Studenţii vor şi burse mai mari, creşeterea subvenţiei la cămin şi cantină şi investiţii în centrele de consiliere şi orientare în carieră. Demersurile studenţilor pentru creşterea finanţării educaţiei au început în ianuarie 2013. Atunci, liderii studenţilor au întocmit o
petiţie de peste 100 de metri, semnată de 10.000 de studenţi din întreaga ţară. Petiţia a fost depusă atât la guvern, cât şi la Parlamentul României. Din păcate, nu s-a întâmplat absolut nimic.

Comentarii

comentarii