Acasă Actualitate Studenții UVT primesc credite pentru disciplina ”Voluntariat”

Studenții UVT primesc credite pentru disciplina ”Voluntariat”

DISTRIBUIȚI

Voluntarii oferă cursuri de limbi străine și calculatoare timișorenilor de vârsta a treia

Activitatea de voluntariat câștigă un statut din ce în ce mai important în România. Odată cu mult-așteptata lege a voluntariatului (legea nr. 78/2014), vine și recunoașterea oficială a experienței obținute prin prestarea acestei activități, atâta timp cât ea se desfășoară in domeniul studiilor absolvite de către voluntar, precum și posibilitatea recunoașterii competențelor dobândite prin voluntariat. Totuși, voluntariatul nu va fi recunoscut și ca vechime în muncă. Legea prevede încheierea unui contract de voluntariat și stabilește procedura prin care se poate recunoaște activitatea. Pe scurt aceasta presupune existența unei fișe de post, elaborarea unui raport de activitate și eliberarea certificatului de voluntariat la final.
Demonstrând o atitudine favorabilă față de voluntariat și conferind recunoașterea importanței acestuia în formarea deprinderilor de viață și a caracterelor tinerilor, Universitatea de Vest Timișoara a decis să acorde studenților credite universitare pentru activitatea de voluntariat. Astfel, începând cu anul universitar 2014-2015, studenții care desfășoară activități de voluntariat pot primi 2 credite pe semestru. Pentru a beneficia de acestea, studentul trebuie să contracteze disciplina facultativă “Voluntariat” la începutul anului de studiu, disciplina urmând a fi notată cu calificativul Admis/Respins. Activitatea, de minim 60 de ore pe semestru, poate fi desfășurată în cadrul ONG-urilor cu care Universitatea a încheiat un acord instituțional. La finalul acesteia, studentul va întocmi un portofoliu conținând un raport de activitate, certificatul de voluntariat și adeverința din partea ONG-ului, precum și evaluarea realizata de supervizorul voluntarului. Detalii se găsesc pe site-ul Universității de Vest: www.uvt.ro

Academia Seniorilor ia startul în 2015. Programul oferă 15 poziții de traineri voluntari studenților timișoreni

Luna mărțișorului, se știe, e luna în care se dă startul cursurilor Academiei Seniorilor. Prin acest program, Fundația Student Plus oferă cursuri de limbi străine și calculatoare timișorenilor de vârsta a treia. Beneficiul cursurilor este cu sens dublu, pentru că în educarea cursanților seniori sunt implicați traineri voluntari, majoritatea studenți și elevi de liceu. Tinerii au ocazia să-și pună în practică cunoștințele, să-și dezvolte abilitățile personale și profesionale, câștigând o experiență valoroasă pentru carieră și viață.
Cursurile se desfășoară o dată pe săptămână, timp de aproximativ 3 luni pentru cele de limbi străine și 8 săptămâni pentru cele de calculatoare. În funcție de disponibilitatea voluntarilor limbile străine oferite sunt engleza (pe mai multe nivele), germana, franceza, spaniola și italiana.
Până în prezent, Academia Seniorilor a avut sute de beneficiari, și așteptă înscrierea noilor studenți, seniori și traineri. Cei interesați sunt invitați la evenimentul de deschidere ce va avea loc în data de 3 martie, ora 11, la sediul Fundației pe bulevardul Take Ionescu, nr. 40, Timișoara. În a doua parte a evenimentului participanții vor participa la o dezbatere pe tema drepturilor cetățenilor UE, activitate inclusă în programul Centrului de informare Europe Direct Timișoara. În plus, Centrul Europe Direct Timișoara oferă tinerilor posibilitatea de a se implica în activități ca: organizare de evenimente, promovare online, editare de articole și publicații, dar și oportunități de a participa la proiecte de voluntariat sau training-uri de dezvoltare personală în afara țării.
Centrul de Voluntariat Timișoara oferă informații privind programele locale și internaționale de voluntariat pe site-ul www.voluntar-timisoara.ro.

Comentarii

comentarii