Acasă Actualitate Sub ochii autorităților, munți de reziduuri de aluminiu vor fi îngropați în...

Sub ochii autorităților, munți de reziduuri de aluminiu vor fi îngropați în pământ în apropierea Mureșului

DISTRIBUIȚI

18.04.2017 poluare sambateni 1La fosta balastieră din Sâmbăteni, în apropierea Mureșului, zeci de tone de reziduuri de aluminiu au fost depozitate direct pe pământ și urmează să fie îngropate. Locuitorii din zonă s-au alarmat și spun că nu vor poluare în zonă. Ei au făcut un apel la autorități, la instituțiile statului, însă nimeni nu pare a fi fost foarte interesat să vadă ce anume se întâmplă la Sâmbăteni. Au venit, s-au luat probe, dar reziduurile de aluminiu zac pe pământ și chiar vor fi îngropate. Conform legislației, reziduurile de aluminiu sunt neutralizate și nici într-un caz îngropate în pământ.
Scandalul a izbucnit la Sâmbăteni când locuitorii au aflat că în timpul iernii, zeci de tone de reziduuri de aluminiu au ajuns la o balastieră de la marginea satului, pe malul Mureșului. Ei au văzut cum reziduurile au fost depozitate direct pe pământ și vor fi îngropate. Locuitorilor din zonă le este teamă că va fi o poluare de proporții, care va ajunge în pânza freatică și în apele Mureșului. Mulți dintre ei spun că nu vor să pățească la fel ca la Bârzava, unde după închiderea unei mine din zonă, numărul cazurilor de cancer a explodat. Ori, se știe că Aradul este județul care se află pe locul întâi din țară raportat la numărul bolnavilor de cancer. Locuitorii din Sâmbăteni au sesizat Primăria, dar și alte instituții ale statului, care, spun ei, ar trebui să îi protejeze. Viceprimarul Viorel Petruța a sesizat imediat Garda de Mediu. Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș, de care aparține satul Sâmbăteni spune că a fost contactat de către cetățenii nemulțumiți și că a văzut contractul referitor la reziduuri. Reziduurile de aluminiu sunt transportate de la o firmă din Sântana, care prelucrează aluminiu. Primarul Turcin a explicat că a venit și Garda de Mediu care a prelevat probe. „Am primit un certificat de la Garda de Mediu prin care ne aduce la cunoștiință că au venit, au văzut, au verificat toate certificatele care au stat la baza producerii materialului respectiv, dar nu confirmă faptul că pot fi transportate sau netransportate, că pot fi depozitate sau nu pot fi depozitate în alte locuri. Dar eu nu cred că aceste două societăți își permit să facă acest lucru atâta timp cât legislația și condițiile le-ar interzice acest lucru”, a declarat Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș. Până când vor sosi rezultatele probelor prelevate, reziduurile de aluminiu vor fi deja în pământ. „Este zgură din prelucrarea aluminiului”, a explicat primarul Turcin. Locuitorii din Sâmbăteni îi acuză și pe angajații Gărzii de Mediu că ar cunoaște situația, dar nu se implică pentru că ar exista legături strânse de rudenie la mijloc.
Situația pare a fi extrem de gravă, deși primarul comunei Păuliș are încredere în buna credință firmelor care nu vor polua, în opinia sa, pământul de la Sâmbăteni. Locuitorii sunt însă disperați, deoarece spun ei, a plouat peste reziduuri, iar aluminiul din ele se află deja în drum spre pânza freatică. Viceprimarul Viorel Petruța, cel care a sesizat oficial Garda de Mediu spune că până la obținerea unui răspuns oficial, în aceste zile va duce la analiză apa din fântânile oamenilor, care se află situate în zonă.
Zgura de aluminiu depozitată la Sâmbăteni este un produs secundar din industria aluminiului. Zgurile pot fi utilizate pentru producerea de aluminiu secundar. Conform legislației europene, ele sunt considerate deșeuri periculoase pentru mediu. Pentru reducerea impactului asupra mediului, ele trebuie prelucrate după tehnologii costisitoare sau trebuie neutralizate. În nici un caz nu este permisă, conform legislației mediului, depozitarea zgurilor de aluminiu pe pământ și sub influența intemperiilor. Există prevederi extrem de stricte pentru transportul și depozitarea zgurilor de aluminiu, care însă implică și costuri pe care unii procesatori caută să le evite, inclusiv prin apelarea la situații cum este cea depistată la Sâmbăteni, adică găsirea de terenuri private unde zgurile sunt „ascunse”, cu impact grav asupra mediului.

Comentarii

comentarii