Acasă Actualitate Sute de ”șobolani ai aerului” terorizează o asociație de proprietari din Timișoara...

Sute de ”șobolani ai aerului” terorizează o asociație de proprietari din Timișoara – video

DISTRIBUIȚI

Scenele din filmul ”Home Alone”, în care o persoană cu probleme psihice hrănește porumbeii din Central Park, se repetă la Timișoara. Doar că, dacă în film este vorba de o dramatizare, pentru locuitorii unui cartier din Timișoara este o dramă. O dramă provocată de o femeie care, în pofida legii și a bunului simț, a reușit să adune sute de ”șobolani ai aerului”.

O asociație de proprietari din Timișoara, de pe strada Martir Ioan Stanciu nr. 5, de lângă Secția 2 Poliție, se confruntă de mai mulți ani cu o situație ieșită din comun!

Deși este interzisă printr-o hotărâre a Consiliului Local Timișoara hrănirea păsărilor pe domeniul public, sute de porumbei zilnic asaltează blocul de locuințe atrași de boabele pe care o doamnă cu probleme le oferă cu găleată, spre marea nemulțumire a celorlalți proprietari.

Oamenii sunt revoltați și spun că sunt terorizați, pur și simplu, fiindcă păsările poluează la greu blocul și zona dimprejur cu deșeuri (găinaț, pene și puf etc), dar și fonic.

Porumbeii sunt extrem de gălăgioși!

Mai mult, cetățenii mai atenționează că aceste păsări sunt purtătoare de viruși periculoși și reprezintă și un risc sanitar grav, mai ales pentru copii!

Poliția Locală dă amenzi pentru hrănirea porumbeilor, dar nu vede tulburarea liniștii publice

Asociația de proprietari a făcut în perioada 2022 – 2023 mai multe sesizări la Poliția Locală Timișoara.

Oamenii legii au dat mai multe amenzi persoanei care hrănește porumbeii, conform hotărârii Consiliului Local Timișoara, din 2021 care interzice hrănirea păsărilor pe domeniul public.

“Proprietarii din imobilul menționat mai sus au depus un număr de 6 sesizări atât scrise, cât și telefonice la Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, atât în anul 2022, cât și în anul curent.

Astfel, că la cele sesizate polițiștii locali care s-au deplasat la față locului au constatat aspectele cu privire la hrănirea porumbeilor.

Persoanei în cauza i-a fost întocmită somație cu termen permanent pentru respectarea prevederilor legale, ulterior fiindu-i întocmite 5 (cinci) procese verbale de sancționare contravențională pentru nerespectarea art 21, al.1 din HCL 189/2020 sancțiunile sunt în cuantum de 500 lei”, este mesajul Poliției Locale Timișoara.

Garda de Mediu și Poliția aruncă găinațul la primărie

Reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș susțin că aceste aspecte nu intră în aria de competență a Gărzii de Mediu: porumbelul nu face parte din fauna spontană, ci este o specie domestică!

“Aceste aspecte intră în aria de competență a municipalității. Din câte știu, exista un HCL prin care se interzice hrănirea porumbeilor.

Noi nu avem aparatura de măsurare a zgomotului, iar pe domeniul public trebuie să facă curățenie primăria”, este mesajul Gărzii de Mediu Timiș.

Politia Timiș nu poate interveni decât în cazul în care un animal sau pasăre a primit rele tratamente, dar nu și în acest caz.

Aplicarea prevederilor HCL, privind interzicerea hrănirii porumbeilor se face de către reprezentanții Primăriei Timișoara.

“În 25 mai 2021, Consiliul Local al Municipiului Timișoara a adoptat hotărârea care prevede că este interzisă hrănirea porumbeilor pe domeniul public, cuprinsă în noul Regulament privind deținerea animalelor de companie în oraș. Poliția Locală poate aplica sancțiuni contravenționale în acest sens”, este mesajul Poliției Timiș.

Ce nu au înțeles cei din Poliția Timiș este că doamna nu doar hrănește porumbeii și tulbură liniștea publică și chiar îi amenință pe vecinii care o reclamă. Prin urmare, conform art. 371 CP, ”Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Asociația de protecție a animalelor are… exemple

Ce spune Asociația de protecție a animalelor A.S.P.A.D.A. din Timișoara?

Anamaria Manolea, președinta A.S.P.A.D.A. din Timișoara, a explicat că asociația are o vastă experiență în gestionarea porumbeilor comunitari și cunoaște foarte bine situația din acea zona, care e mult mai complexă decât pare.

Anamaria Manolea a atenționat că acea comunitate de porumbei din filmare provine din mai multe clădiri din zona respectivă, nu sunt ai doamnei, sunt porumbeii zonei.

De ani de zile aceștia primeau mâncare la adresa respectivă. Doamna care îi hrănește nu i-a adunat în nici un fel, nu îi aparțin, aparțin orașului.

În momentul în care Primăria Timișoarei a dat o hotărâre de consiliu local prin care interzicea hrănirea porumbeilor pe domeniul public, în foarte multe zone din oraș, a început un adevărat război împotriva porumbeilor și conflicte între vecini.

Manolea mai atenționează despre faptul că anumite persoane i-au hrănit în pofida apariției HCL-ului, aceștia nu au “adunat” sau “înmulțit” acești porumbei care oricum existau și există dintotdeauna în Timișoara.

”Singură soluție, pe care o susținem și nu doar noi, ci toate țările civilizate, este modelul Germaniei de gestionare a porumbeilor comunitari, care funcționează după modelul gestionării animalelor fără stăpân abandonate, STERILIZAREA.

Există și un ghid al Ministerului Saxoniei inferioare din Germania care a fost prezentat Primăriei Timișoara că unică soluție de reducere a porumbeilor din oraș și extragerea lor din zonele locuite.

Pe scurt, este vorba de căsuțe de lemn (porumbare contraceptive), porumbeii pot fi atrași sau mutați acolo, acolo vor fi hrăniți, iar periodic li se vor înlocui ouăle cu ouă artificiale, astfel numărul lor va scădea progresiv în fiecare an.

Această practică se folosește în Germania de peste 20 de ani cu rată de succes incontestabil.

Ca și unică soluție pentru acea zona este construirea unui porumbar contraceptiv, comunitatea respectivă de porumbei fiind controlată apoi ușor prin stoparea înmulțirii lor și mulțumind atât persoanele care nu îi doresc la ferestrele lor, cât și persoanele care au un grad de empatie ridicat când văd un animal flămând pe stradă”.

Avem nevoie de o asociație pentru protecția oamenilor

Până când cineva va construi acele ”porumbare contraceptive”, pentru că Asociația de protecție a animalelor este implicată doar în protecția teoretică, rămâne problema gravă a protejării locuitorilor din zonă. Cum nu există o asociație pentru protecția locatarilor, iar polițiștii dau amenzi și pleacă mulțumiți, rămâne întrebarea ”cine o protejează pe doamna cu porumbeii?”. Pentru că vecinii terorizați și amenințați spun că aceasta se laudă cu ”pile” la Jandarmerie și Poliție. Și că ei s-au săturat să tot facă reclamații, iar șobolanii să fie hrăniți în continuare.

Dacă exemplul gestionării porumbeilor din țările ”civilizate” a fost prezentat Primăriei Timișoara, autoritățile locale ar trebui să asimișeze și modul în care în aceste țări este gestionată problema vecinilor necivilizați. În Germania, tulburarea liniștii publice este reglementată de articolul 117 din Legea despre infracțiuni (§ 117 Ordnungswidrigkeitengesetz), care prevede că o infracțiune este cauzată de o tulburare nejustificată sau semnificativă a liniștii publice care deranjează comunitatea sau afectează sănătatea unei altei persoane. Această infracțiune poate fi amendată până la 5.000 euro dacă cel care a comis infracțiunea nu poate fi avertizat în alt mod.

Porumbeii pot fi purtători de boli grave, unele letale pentru oameni

Pe lângă tulburarea liniștii publice, femeia cu porumbeii pune în pericol sănătatea și chiar viața locuitorilor din zonă.

Porumbeii, prin penajul lor, fecale, urină și cuiburile pe care le fac, aceștia devin purtători de paraziți și boli pentru oameni. Prezența porumbeilor în număr mare în centrele urbane, care se adăpostesc în piețe, clădiri, balustrade și balcoane, nu reprezintă doar o problemă de natură estetică, ci și din cauza igienei. Porumbeii sunt purtători de agenți patogeni care pot transmite infecții fungice oamenilor și animalelor, cum ar fi encefalita, acarienii, boli pulmonare, salmonella..

În cazul acarienilor, aceștia sunt insecte mici, dificil de observat cu ochiul liber, fiind des întâlniți în locuințele oamenilor. Preferă locurile cu materie organică, precum pielea, praful sau sebumul. Porumbeii pot fi purtători și pot transmite, la rândul lor, oamenilor.

Histoplasmoza este o infecție, care afectează plămânii, fiind cauzată de ciuperca Histoplasma capsulatum. Ciuperca se găsește în excrementele păsărilor, iar simptomele care apar includ: febră, tuse seacă, dureri în piept. De asemenea, infecția poate afecta și animale, cum sunt câinii și pisicile, dar aceste animale nu transmit mai departe boala oamenilor sau altor animale.

Encefalita este o afecțiune gravă, care poate pune viața în pericol. Principalul vector din natură sunt păsările. Simptomele care pot apărea sunt: dureri de cap, oboseală și slăbiciune, febră și senzații de „furnicături” la nivelul mușchilor și articulațiilor. În cazurile severe, pot apărea simptome precum: confuzie, halucinații, slăbiciune musculară, dificultăți de vorbire.

Chlamydia- Psitacoza este o boală infecțioasă cauzată de Chlamydia psittaci, fiind o bacteria care contaminează, în general, păsările. Psitacoza conduce la apariția unui număr mare de simptome, precum: febră, dureri de cap, tuse seacă, frisoane, și poate cauza și pneumonia. Păsările elimină bacteria prin fecale, urină sau secreții nazale, iar în momentul în care acestea se usucă, particulele mici de praf sunt purtate în aer și inspirate de oameni. Riscul este mai crescut la persoanele în vârstă, medicii veterinari, lucrători în fabricile care prelucrează carnea de pasăre.

Porumbeii pot fi purtători de boli. Aceștia pot transmite diferite infecții fungice sau bacterii precum Salmonella. care se manifestă prin simptome gastro-intestinale, precum diaree, greață, vomă și crampe abdominale. De altfel, ei pot transmite infecția cu Campylobacter, care se manifestă tot la nivelul gastro-intenstinal, prin diaree, febră și dureri abdominale.

Comentarii

comentarii