Acasă Cultura Tabăra de creație Isverna-Colț de rai 2022 sau regăsirea artistului cu sinele

Tabăra de creație Isverna-Colț de rai 2022 sau regăsirea artistului cu sinele

DISTRIBUIȚI

Conceptul ”Isverna-Colț de rai” exprimă coagularea unei stări de spirit ce-și caută statut, la care fiecare participă  întocmai ca la un experiment de creație și interpretare care  instituie sensuri noi, alte înțelesuri despre misterele nedeslușite ale naturii.

Tabăra de la Isverna înseamnă dedicare artei  și o regăsire a artistului cu sinele. Cu toți (participanții) se pot desprinde (împotriva obișnuinței) de inerția cotidianului, permițând confruntarea între realitatea  interioară (a fiecăruia) și frumu-sețea exterioară a Isvernei. Formă de solidaritate artistică, participanții împărtășesc dragostea pentru natură și măreția ei.

Eveniment cu repetiție la confluența artei  vizuale cu geografia, tabăra de la Isverna-Mehedinți reprezintă  ocazia de a crea în complementaritate și a evidenția elementele de reuniune artistică ale participanților. Avându-l  ferment organizatoric și cultural pe artistul plastic Costin Brăteanu, cu un nucleu alcătuit din apropiați (Carol David, Horea Preja, Ecaterina Schiwago, Gheorghe Munteanu, Ioan Thimmel,…) și o echipă lărgită în timp, împreună  abordează arta  vizuală având la bază o stare de spirit pornită din glosări  inspirate de natură.

Critic de artă Ion Diaconu a explicat ca posibilă reacție la  postumanism, artiștii startează  într-un loc mirific punînd pe pânză, hârtie și în piatră viziuni, impresii și mărturii dincolo de asemănări într-o vibrație energetică sincronă și complementară cu locația, rezultând trăiri autentice, idei sistematizate – intens personalizate și liber formulate, constituindu-se în diversitate artistică semnificativă.

La Isverna iluzia secundei pare egală cu eternitatea! Pe timpul taberei, pe artiști îi unesc coincidențe de vreme, de omogenități și de substrat, iar fiecare etapă (din viitor) e un nivel următor.

Cu trecerea timpului, în fiecare sesiune, fiecare artist are un dialog cu natura, iar rezultatul este acea nuanțare ce duce în profunzimi – loc de germinație ideatică. Lucrările se constituie în realitate alternativă structurată non-liric în concordanță cu ritmul vremurilor prezente.

Fiecare ediție transgresează suprafața de contact dintre geografie și arta vizuală constituindu-se în  reuniune de idei, transpunere în lucrări care prefigurează perspective, direcții și sensuri contemporane, în fapt un laborator/atelier/școală de “creative art”.

În creații dezmărginite stilistic, depășind automatismele plastice îndelung exersate și manifestând o conștiința artistică în care se comprimă un proces reflexiv de fundal cu nuanțe existențiale în căutarea de a-și defini un stil propriu și omogen, participanții debordează imaginatie fertilă, fără speculații și formule prefabricate, iar fiecare ediție subântinde idei care produc diferență – a conchis Ion Diaconu.

 

 

 

Comentarii

comentarii