Acasă Actualitate Teatrul Maghiar din Timişoara organizează un concurs de arhitectură pentru renovarea spaţiului...

Teatrul Maghiar din Timişoara organizează un concurs de arhitectură pentru renovarea spaţiului interior al instituţiei

DISTRIBUIȚI

concurs de arhitecturaTeatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara organizează un concurs de arhitectură pentru renovarea şi restructurarea spaţiilor interioare ale instituţiei.

La concurs pot participa persoane fizice şi juridice, arhitecţi, urbanişti, designeri, graficieni, sculptori sau din domenii conexe (studenţi sau profesionişti). Participanţii se pot înscrie în cadrul concursului cu cel mult trei proiecte. Concursul urmăreşte selectarea celor mai bune idei de renovare şi restructurare a Sălii Studio, a Coridorului şi a spaţiului pentru avizier. Propunerile participanţilor trebuie să exceleze prin calităţile lor estetice, dar şi prin capacitatea de a răspunde cerinţelor, oferind o soluţie care se poate pune în aplicare. Participanţii vor înscrie planşe în format la alegere, care vor conţine reprezentarea grafică a proiectului propus, secţiuni şi vederi relevante, scheme conceptuale. Propunerile vor fi trimise prin email, la adresa office@tm-t.ro, în cadrul emailul-ui menţionându-se datele de contact ale participantului şi colaboratorilor: adresa de email, telefon mobil şi specializarea autorului proiectului. Data limită pentru depunere a proiectelor este 14 iulie. După finalizarea concursului, instituţia va semna un contract de drepturi de autor cu proiectantul ales. Mai multe detalii tehnice despre concurs se pot găsi pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat, www.tm-t.ro.

Despre clădirea teatrelor timişorene

Clădirea teatrelor timişorene a fost, după doi ani de construcţie, inaugurată în 1874, operă a arhitecţilor vienezi Fellner şi Helmer. Noua clădire, construită în stil neorenascentist, a primit denumirea de Teatrul Franz Josef. În clădirea impozantă, care a adăpostit pe lângă sala de spectacole şi o sală de concerte şi de bal, un hotel, un restaurant şi o cafenea, au funcţionat la început două trupe de teatru: una de limba germană, alta de limbă maghiară. Două incendii de proporţii au devastat clădirea. Primul a avut loc în 1880 şi reconstrucţia a durat până în 1882, păstrându-se integral forma originală a clădirii, construită în stil „Renaissance”. După cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai rămas intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstruţia se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrându-se stilul original numai la faţadele laterale, faţada principală şi sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii româneşti a timpului. La ora actuală în această clădire îşi desfăşoara activitatea patru instituţii de artă: Opera Română, Teatrul Naţional, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

 

Comentarii

comentarii