Acasă Actualitate Teodor Stanca, președintele AFDP Timiș, a murit la vârsta de 90 de...

Teodor Stanca, președintele AFDP Timiș, a murit la vârsta de 90 de ani

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă 14 octombrie 2023, s-a mutat în veșnicie Teodor Stanca, în vârstă de 90 de ani, președinte de onoare al Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, președintele AFDP Timiș, unul dintre liderii mișcărilor studențești din octombrie 1956 de la Timișoara.

Teodor Stanca, născut pe 26 martie 1933, în comuna Coroi, județul Arad, a fost student la Politehnica din Timișoara și a participat activ la protestele studențești de la Timișoara. A fost arestat pe 30 octombrie 1956 și condamnat la opt ani de închisoare pentru „agitație publică”. A petrecut șapte ani în diverse închisori (Timișoara, Gherla și coloniile penale de la Salcia, Giurgeni și Periprava) și a fost eliberat pe 3 februarie 1963, în urma unui decret de amnistie.

După 1989, Teodor Stanca a devenit membru al Parlamentului României, în perioada 1996-2000. A fost, de asemenea, membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Islamică Pakistan și Republica Federală Iugoslavia, în perioada 1997-2023.

Teodor Stanca a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei la 3 august 2022. Acest titlu i-a fost acordat pentru modul în care a luptat împotriva dictaturii comunisto-atee, pentru contribuția sa la promovarea valorilor democratice în România post-decembristă și pentru modul exemplar în care a cinstit memoria  celor ce s-au jertfit pe altarul libertății naționale.

Pe plan cultural-religios, a organizat numeroase manifestări comemorative la catedrala mitropolitană din Timișoara, în Parcul Justiției, la monumentul de la Pădurea Verde, la care participa Mitropolitul Nicolae Corneanu și la care participă Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. În anul 2023 este numit Președinte de Onoare al Asociației Foștilor Deținuți Politic din România. Ziua de 14 octombrie 2023, sărbătoarea închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, a însemnat și trecerea lui Teodor Stanca în Împărăția lui Dumnezeu, la vârsta de 90 de ani.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan transmite un mesaj de condoleanțe familiei îndurerate și Îl roagă pe Bunul Dumnezeu să așeze sufletul său în ceata drepților, alături de toți sfinții Săi! Veșnica sa pomenire din neam în neam! -este mesajul ÎPS Ioan.

Comentarii

comentarii