Acasă Actualitate Tiberiu Lelescu, DJA Timiş: „România – pe primul loc în Europa ...

Tiberiu Lelescu, DJA Timiş: „România – pe primul loc în Europa la terenul agricol vândut străinilor”

DISTRIBUIȚI

Conform Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Timiş, ţara noastră, cu 700.000 de hectare de teren arabil văndute – (33.000 de hectare în Timiş, 23,5% din terenul arabil), este pe primul loc în Europa în ce priveşte suprafaţa agricolă vândută companiilor cu capital străin. Astfel, România este „ocupată” de străini în proporţie de 8,5% din suprafaţa de teren arabil.

 

Italia, pe primul loc în România

Cehia ocupă locul doi, cu 4% din totalul terenului agricol vândut străinilor, în timp ce Ucraina este „ocupată” în proporţie de 3%. Tiberiu Lelescu, directorul DJA Timiş, a precizat că aceste corporaţii care cumpără teren agricol în România sunt traderii de cereale, multinaţionale din industria alimentară, băncile, fondurile de investiţii şi de pensii, dar şi investitori persoane fizice (care şi-au deschis o firmă în ţară). Orientarea acestora către plasamente în terenuri a venit şi pe fondul crizei economice, ei considerând ca fiind mai sigur acest gen de investiţii.

În ultimii cinci ani, proprietarii din ţările sărace au vândut între 15 şi 20 de milioane de hectare de teren arabil. În topul cumpărătorilor se numără Italia, cu 24,29%, Germania, cu 15,48%, ţările arabe (Irak, Iran, Liban, Siria şi Arabia Saudită), cu 9,98%, Ungaria, cu 8,17%, Austria, cu 6,13%, Spania, cu 6,22%, Danemarca, cu 4,52%, Olanda şi Grecia, cu câte 2,4%, şi Turcia, cu 0,78%. De asemenea, prin sistemul offshore, au mai fost cumparate 5,91% suprafeţe din arabilul României de către cetăţeni din Malta, Cipru, Monaco, San Marino şi Luxemburg.

Preţul scăzut

Interesul sporit faţă de terenurile arabile din România este generat de preţul scăzut, între 1.500-2.500 euro hectarul şi cel mult 4.000-5.000 euro hectarul pentru suprafeţele situate în clasa I de calitate, în vreme ce în ţările UE cu agricultură dezvoltată tranzacţionarea poate ajunge până la 10.000-15.000 de euro hectarul.

În ultimii 3 ani, 40% din investiţiile străine s-au realizat în economiile emergente, în special în agricultură şi cumpararea de terenuri. Aproximativ 50 de ţări – printre care România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Lituania şi Federaţia Rusă – sunt ţinte de investiţii pentru 1.000 de corporaţii multinaţionale, în domeniul pieţei funciare. Lelescu a precizat că plasamentele în terenuri sunt considerate cele mai sigure, la acestă dată. Potrivit raportului GRAIN (o organizaţie nonguvernamentală care susţine micii fermieri), România se află în topul ţărilor în care companiile cu capital străin au ajuns să deţină mari suprafeţe de teren agricol, alături de Liberia, Laos, Paraguay, Sierra Leone şi Indonezia. La nivel mondial, cele mai multe ţări vizate pentru cumpărarea de teren agricol de către companii sau cetăţeni străini sunt în Africa şi America de Sud. În Liberia, străinii controlează 67%, adică 220.000 de hectare de teren.

Comentarii

comentarii