Acasă Actualitate Timişenii vor plăti bani grei amendă, dacă nu îşi vor lucra pământul

Timişenii vor plăti bani grei amendă, dacă nu îşi vor lucra pământul

DISTRIBUIȚI
Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş a informat că proprietarii de terenuri, atât cele private, cât şi cele publice, sunt obligaţi să le cureţe şi să nu le mai lase în paragină, în caz contrar aceştia vor fi sancţionaţi. Guvernul va elabora o serie de reglementari care vor introduce obligativitatea igienizării terenurilor şi nu neapărat a cultivării, menţionând că buruienile reprezintă o sursă deosebit de gravă de dăunători şi boli atât pentru culturi, cât şi pentru oameni.

 Tiberiu Lelescu, directorul DADR Timiş, a precizat că în discuţie nu intră doar terenurile private, ci şi cele aflate în proprietate publică, respectiv cele de pe marginea drumurilor, a căilor ferate sau din preajma aeroporturilor. Reglementările vor fi corelate şi cu Legea arendei, care va avea ca efect lucrarea comasată a terenurilor agricole. Legea arendei va stimula arendarea pe termen lung de la zece până la 50 de ani şi ar putea da celui care lucrează pământul dreptul de preempţiune în cazul în care proprietarul vrea să îl vândă.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării  Rurale, Valeriu Tabără, a declarat că proprietarii de terenuri nelucrate care nu îngrijesc şi nu curăţă suprafeţele respective vor fi penalizaţi, cu o sumă de 50-60 de euro pe hectar.
În Timiş sunt aproximativ 80.000 hectare nelucrate, iar la nivel naţional, trei milioane de hectare de teren necultivate. 
 

Comentarii

comentarii