Acasă Eveniment Timişorenii au scăpat de ţeapa certificatelor energetice

Timişorenii au scăpat de ţeapa certificatelor energetice

DISTRIBUIȚI

Timişorenii au scăpat de una dintre cele mai mari ţepe ce li se putea întâmpla, începând cu luna ianuarie 2011: obligativitatea  plăţii între 100 – 300 euro pentru eliberarea aberantului certificat energetic al cutiilor de beton comuniste, în care îngheaţă de frig iarna şi se topesc de căldură vara. Notarii publici din întreaga ţară au decis să aplice în mod corect Legea 372 din 2005 şi nu-i obligă pe români să aibă documentul atunci când îşi vând apartamentele.

Notarii procedează corect

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) salută iniţiativa Uniunii Notarilor Publici din România de a nu bloca autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a apartamentelor, în cazul în care nu se prezintă certificatul energetic. Petru Olariu, preşedintele FALT, a declarat că acel certificat energetic nu rezolvă problemele imobilelor construite înainte de anul 1989, ci rezolvă o problemă de altă natură pentru o categorie profesională (auditorii energetici), care vor asigurarea obiectului muncii, pe baza faptului că sunt multe persoane cu această profesie, de parcă în România nu ar fi milioane de oameni cărora nu li se asigură un loc de muncă imediat după terminarea şcolii sau a facultăţii.
“Aducem la cunoştinţa cetăţenilor Hotărârea Uniunii Notarilor Publici din România nr. 335/17.12.2010, care, în mod corect, înţelege să aplice Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, fără a-i forţa pe cei ce vor să încheie un contract de vânzare-cumpărare să dobândească un certificat energetic, atât timp cât aceştia consimt în faţa notarului public să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii. Considerăm, aşadar, că un cumpărător poate observa cu destulă uşurinţă dacă apartamentul pe care intenţionează să-l cumpere are sau nu geamuri termopan, dacă imobilul a fost sau nu reabilitat şi că nu este nevoie ca, pentru acest lucru, să dea o sumă de bani care nu se justifică”, a spus Olariu.

Legea nu obligă

Obligativitatea eliberării certificatelor energetice era cu atât mai aberantă cu cât se ştie clar că majoritatea clădirilor vechi comuniste din România e încadrată în clasele energetice C şi D şi are consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă şi iluminat peste 200 kWh/metru pătrat pe an, iar ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin OUG nr. 18/2009. Aşadar, reducerea consumului va fi posibilă numai după ce cutiile din beton vor fi izolate termic. “Nu este corect. Un condominiu ce nu este reabilitat este bolnav, ce rost are să mi se elibereze o hârţoagă care să constate că, într-adevăr, acesta este bolnav?”, a spus Petru Olariu. Legea 372 nu obligă, ci îl lasă pe fiecare să stabilească, în funcţie de situaţie. “Certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul îl pune, după caz, la dispoziţie potenţialului cumpărător sau chiriaş”.

 

Comentarii

comentarii