Acasă Eveniment Timişorenii şi dezbaterile publice: Tot pe Facebook e mai bine!

Timişorenii şi dezbaterile publice: Tot pe Facebook e mai bine!

DISTRIBUIȚI

Sala de consiliu a Primăriei Timişoara a găzduit luni, 27 ianuarie, de la ora 16.00, un eveniment care se dorea a fi dezbatere publică pe marginea proiectului de buget al municipalităţii pe anul 2014.

În realitate, în afară de aleşii locali şi angajaţii primăriei, în sală nu mai fost decât aproximativ 20 de timişoreni. Dintre aceştia, câţiva au ţinut să ia cuvântul, însă mai mult au profitat de ocazie pentru a-şi expune apăsările personale, nu pentru a prezenta amendamente la proiectul de buget. Printre solicitările forumate la microfon s-au numărat gratuitatea pentru profesori pe mijloacele de transport în comun, bani pentru reparaţii la biserici şi o pistă de biciclete pe Calea Şagului. Bomboana de pe colivă a fost discursul cu tente de suprarealism al deja celebrului revoluţionar-profesor-expert în chestiuni ezoterice Lorin Fortuna. Acesta s-a lansat într-un atac la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi a dezvăluit motivul şocant pentru care ciorile se strâng în parcul din jurul Catedralei Mitropolitane: „Ciorile se strâng acolo din cauza energiei malefice pe care o degajă clădirea.

Nici organizarea dezbaterii la doar trei zile de la publicarea proiectului de buget nu a fost un factor care să contribuie la succesul dezbaterii. Dar, după cum explică primarul Nicolae Robu, sunt multe lucruri de făcut, iar timp de pierdut nu are nimeni. „Timpul este scurt, dar este suficient pentru cine este preocupat. Am preferat ca în locul unei amânări pentru săptămâna viitoare, ca să lăsăm mai mult timp consultării proiectului, să mergem puţin mai în forţă şi mâine să adoptăm bugetul, astfel încât să putem lucra de o manieră coerentă, pe un buget pe care îl ştim instituit”, a declarat Robu la finalul dezbaterii.

Nemulţumiri au fost şi din partea consilierilor locali. Bogdan Herzog (PNŢCD) a criticat modul mult prea tehnic de prezentare a bugetului, greu de înţeles chiar şi pentru persoanele cu expertiză în domeniu. Ştefan Sandu (PDL) a considerat că executivul primăriei îşi propune prea multe lucruri faţă de ceea ce se poate realiza cu adevărat. „Da, eu am o abordare entuziastă în tot ce fac şi prefer ca în loc să-mi propun 10 obiective pentru oraş, din care să realizez până la urmă 9 şi să mă laud că am realizat 90%, eu prefer să-mi propun 100 de obiective din care să realizez 80. Cred că timişorenii sunt mai fericiţi să vadă de 80 de obiective realizate decât 9, chiar dacă procentul de realizare este 80% în cazul al doilea”, i-a răspuns primarul.

La finalul dezbaterii, Nicolae Robu a profitat de ocazie pentru a lăuda încă o dată reţeaua de socializare Facebook şi rezultatele care pot fi obţinute online în domeniul dezbaterilor publice. Cât despre buget, edilul a reiterat ideea nevoii de modernizare şi înfrumuseţare a oraşului, nevoie care dus partea de investiţii şi dezvoltare la peste 40% din avuţia anuală a municipalităţii.

Comentarii

comentarii