Acasă Actualitate Timiş2020 replică a Timişoara2021

Timiş2020 replică a Timişoara2021

DISTRIBUIȚI

campJudeţul Timiş are una dintre cele mai mici rate ale şomajului din ţară (sub 1,8% tot anul 2015) , numărul investitorilor străini fiind foarte ridicat, iar nivelul de salarizare este unul dintre cele mai mari din ţară.
Portalul www.timis2020.ro, înfiinţat recent ca o replică a portalului celebru www.timisoara.2021.ro, (Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021) are în obiectiv declanşarea energiilor creatoare ale locuitorilor judeţului şi a colecta cele mai tari idei pentru a fi puse în practică în scopul dezvoltării judeţului Timiş. Domeniile vizate sunt: agricultură-economie, sănătate, mediu, turism, educaţie, infrastructură, cultură-tineret-sport şi protecţie şi asistenţă socială. „Agricultorii timişeni se pot lăuda cu recolte bogate, dar au nevoie de sprijin. Spune-ne părerea ta despre cum îi putem ajuta”, îndeamnă organizatorii.
Iată câteva propuneri, pe domeniul agricultură:
„Realizarea proiectului de la Covaci pentru construcţia centrului de depozitare şi comercializare produse agricole, identificarea şi sprijinirea tuturor producătorilor locali de slow-food, susţinerea şi dezvoltarea iniţiativelor pieţelor volante de tipul celei de la stadion, extinderea conceptului (a se vedea modelul de la Sibiu), colaborarea în acest scop cu judeţele Caraş-Severin şi Arad, în vederea conturării unui brand de produse agricole şi alimentare bănăţene şi a promovării lui”, propune Dan Cărămidaru.
Tânărul Ioan, propune şi el următoarele:
„Reiau oarecum ideea dlui. Dan Caramidaru şi propun Consiliului Judeţean Timiş să sprijine iniţiative private, investitori străini sau orice alte soluţii pentru realizarea unor mari centre de Gross – care să preia producţia agricolă (mă refer în special din legumicultura) de la producători. În situaţia această producătorii se vor axa exclusiv pe cultivarea legumelor, fiindu-le asigurată desfacerea en gross.
Aceste centre pot fi construite în satele limitrofe oraşelor. În aceste centre ar urmă să se facă o sortare pe calităţi a produselor agricole, ambalarea atrăgătoare şi apoi vânzarea către marile centre comerciale de detail. Astfel, produsele noastre vor avea desfacere asigurată la intern în detrimentul importurilor. Ba, mai mult, o parte din ele pot fi exportate chiar de marile centre comerciale. Spre exemplu, Centrul Logistic Lidl care se construieşte la Lugoj ar putea avea în apropiere un asemenea centru de gross. De aici poate distribuii legume-fructe pe întreg lanţul de magazine Lidl, poate chiar şi la alte lanţuri de magazine sau chiar spre alte ţări. De asemenea, Centrele de Gross, pot dezvoltă în viitor pe lângă ele fabrici de conservare a legumelor cum ar fi: murături, gemuri, dulceţuri, compot, etc. Aici se pot valorifica produsele mai puţin prezentabile spre vânzare directă că fruct. Desigur, aceste proiecte au nevoie de ceva timp până să fie realizate, dar dacă se fac proiecte viabile, se pot obţine fonduri europene. În acest concept se realizează un lanţ de activităţi economice rentabile care generează locuri de muncă neîntrerupt. Avantaje:
– producătorii agricoli vor putea încheia contracte cu aceste Centre de gross în condiţii clar stabilite. Aceştia vor avea desfacere asigurată pentru produsele lor şi nu vor pierde timpul la piaţă pentru vânzare cu „târâită”;
– centrele de colectare a produselor vor avea condiţii moderne de selectare, ambalare şi prezentare atractivă a produselor – care vor avea desfacere în marile lanţuri de magazine;
– o parte din aceste mărfuri pot fi exportate în ţările în care marile lanţuri de magazine au unităţi de desfacere;
– o altă parte din aceste produse pot fi industrializate, aşa cum am spus, în fabrici adiacente, încheind un ciclu complet de producţie, colectare şi comercializare:
– şi, în fine, se creează un număr important de locuri de muncă în condiţii civilizate;
– se valorifică potenţialul zonei agricole din Timiş, mari cultivatoare de legume, cu efecte economice importante pentru judeţul nostru”, este şi propunerea lui Ioan.

Comentarii

comentarii