Acasă Actualitate Timișoara a primit titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021!

Timișoara a primit titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021!

DISTRIBUIȚI

După ce a ajuns pe lista scurtă, un juriu la nivel european a desemnat astăzi Timișoara ca și Capitală Europeană a Culturii.

A fost un concurs de dosare, de proiecte culturale, finala având loc între București, Baia Mare, Cluj și Timișoara.
Timișoara a anunțat cu ani în urmă intenția de a candida la acest titlu și de atunci au avut tot felul de evenimente în acest sens.
„Capitală Culturală Europeană” este un proiect al Uniunii Europene iniţiat în 1985 cu scopul de a evidenţia bogăţia și diversitatea culturilor europene. Titlul a câștigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa și are un impact cultural și socio-economic remarcabil. 

„Sunt extrem de emoționat. Vreau să mulțumesc comunității timișorene pentru efortul depus, priceperea de a elabora acest proiect. Este o victorie de echipă mare – echipa fiind comunitatea timișoreană în ansamblul ei. Mulțumesc celor din aparatul administrației publice locale, consilierilor de la toate partidele, liderilor de partid, tuturor liderilor comunității etnice, liderilor tuturor religiilor din Timișoara, capilor instituțiilor culturale, organizațiile de tineret, cei din asociațiile culturale. Nu sunt multe de spus acum. Noi suntem conștienți că greul de acum începe. A fost foarte greu până acum, dar a juca rolul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă o răspundere uriașă și noi trebuie să o onorăm”, a spus primarul Timișoarei Nicolae Robu.
Bugetul prevăzut pentru acest proiect este de 48,5 milioane euro.

Numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România a fost făcut public vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti, în sala Mircea Eliade. La evenimentul de vineri alături de Ministrul Culturii Corina Şuteu au fost prezenţi Steve Green, preşedintele juriului de experţi, care a făcut anunţul, Karel Bartak, Head of Culture Unit în cadrul Comisiei Europene, dar şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Un juriului internaţional delegat de Uniunea Europeană a decis ce oraş din România va fi investit cu prestigiosul titlu de capitală culturală 2021.
“A devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente. Conceptul de Capitală Europeană este extraordinar, pentru că promovează dialogul intercultural şi accentuează sentimentul de apartenenţă la Uniunea Europeană. Trebuie să aducem Europa aproape de oameni. Cultura este “miezul” din care s-a clădit Europa. Valorile culturale ne apropie între noi. (…) Sectoarele creative culturale au rezistat crizei economice.”, a declarat Karel Bartak, Head of Culture Unit în cadrul Comisiei Europene.
“Competiţa a fost acerbă şi vie în România. Este incredibil impactul pe care îl are această arhitectură abstractă, concepere unei strategii culturale. Am văzut strategii inovative, am văzut cât de mult îşi doresc oraşele dialogul cultural cu familia europeană. Sunt convins că toate oraşele vor benefia de entuziasmul iscat cu ocazia acestei competiţii. Aş vrea să încurajez oraşele să păstreze această linie a inovaţiei.”, a adăugat Karel Bartak.
“Competiţia a fost extraordinară, are un impact internaţional, jurnaliştii din lumea întreagă vor scrie, toţi vor fi cu ochii pe această Capitală Europeană, toate reflectoarele vor fi îndreptate spre acest oraş. Închipuiţi-vă, mâinea ştirea se va da şi în agenţiile de presă din China”, a declarat Steve Green, preşedintele juriului de experţi, care a făcut anunţul.
„Uneori, marile schimbări încep la colţ de stradă. În 1884, Timişoara a fost primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. În 1989, scânteile Revoluţiei împotriva regimului Ceauşescu s-au aprins pe străzile Timişoarei. În 2021, dorim să fim Capitala Europeană a Culturii pentru a putea împărtăşi aspiraţiile noastre cu restul Europei. Ne propunem să punem în mişcare energia civică. Pornind de la puternica metaforă a luminii, dorim să «exportăm» valorile în care credem în alte oraşe din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisă, vizionară în rândul cetăţenilor. Sloganul campaniei este esenţa mesajului nostru: Luminează oraşul prin tine!”, astfel începe dosarul final de candidatură al Timişoarei la prestigiosul titlu de Capitală Culturală Europeană.
Dosarul de candidatură al Timişoarei poate fi consultat aici.
Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii aduce în discuţie rolul culturii în viaţa unui oraş şi modalitatea sustenabilă în care aceasta poate contribui la prosperitatea cetăţenilor şi a oraşului.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraş din Uniunea Europeană, din ţări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de oraşe vor fi deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.
Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se aşteaptă ca oraşele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional.
În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii.

 

 

 

Comentarii

comentarii