Acasă Cultura Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 are nevoie de o istorie pentru turiști,...

Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 are nevoie de o istorie pentru turiști, susține istoricul Ioan Hațegan

DISTRIBUIȚI

Timișoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 are nevoie de o asociație de ghizi, dar și de o istorie a orașului scrisă anume pentru a îndruma și captiva turiștii, a declarat, pentru AGERPRES, istoricul dr. Ioan Hațegan, cercetător științific la Filiala Timișoara a Academiei Române.
”Trebuie să reorganizăm asociațiile ghizilor de turism din Timișoara, Timiș, Banat. Sper să se schimbe mentalitatea, altfel nu avem șanse. Problemele concrete pe care Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș trebuie să le rezolve sunt extinderea Infocentrului turistic (ICT), iar municipalitatea trebuie să gireze o istorie a Timișoarei pentru turiști, nu pentru istorici”, a afirmat Ioan Hațegan.
Potrivit acestuia, birocrația și legislația actuală nu permit ca infocentrul turistic să vândă gadgeturi turistice și de aceea trebuie desemnată prin licitație o firmă care să vândă, în numele ICT, gadgeturi turistice.
În privința istoriei Timișoarei pentru turiști, Hațegan susține că trebuie identificat grupul care să o scrie, pentru că ”doritori sunt, dar trebuie meseriași pricepuți în a scrie, sobri și decenți”. Aceste istorii ar trebui să conțină și ”povești” ale locului, care atrag foarte mult turiștii, a mai punctat Ioan Hațegan. El a precizat că este nevoie de un ghid turistic al orașului realizat de nivel european.
”Timișoara în întregul ei este un brand. Foarte puțini străini știu de Timiș, dar când spui direct Timișoara — eventual mai spui și Banat, ca să știe zona — este altceva. Ce nu are greutate în Timișoara? Are cea mai mare zestre arhitectonică din țară, cu peste 14.500 de astfel de clădiri. Toate stilurile arhitectonice ale ultimelor trei secole. Nivelul de înțelegere, pe care-l numim ecumenism și pe care nu-l întâlnim altundeva. În timp ce acum peste 100 de ani francezii și nemții se băteau orbește, aici, în ultimii 300 de ani nu a fost niciun război religios sau etnic între etniile care locuiesc în Banat. Am învățat unii de la alții, trăim împreună, doar de murit murim separat. Timișoara este un oraș foarte greu, foarte complicat, în ciuda marii deschideri este extrem de complicat (datorită mentalității sale de frățietate n.r.)”, a detaliat Hațegan.

Comentarii

comentarii