Acasă Actualitate Timişoara degradată (III): Bulevardul Regele Carol

Timişoara degradată (III): Bulevardul Regele Carol

DISTRIBUIȚI

bdul regele carolllllFotografie1249În mod surprinzător, străzile din Timişoara cu denumiri de înaltă rezonanţă au şi cele mai degradate clădiri. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât în aceste zone se află multe construcţii monument istoric de înaltă valoare.
 ZIUA de Vest prezintă episodul trei din ciclul “Timişoara degradată”: Acum, bdul Regele Carol. Te doare sufletul când priveşti clădirile cu o arhitectură aşa de frumoasă, dar aflate într-o stare înaintată de degradare, deşi sunt locuite.

Iată ce spunea primarul Nicolae Robu despre această situaţie:
“Constatăm că în Timişoara există o mulţime de proprietăţi, terenuri şi clădiri lăsate în paragină. Neîngrijirea proprietăţilor afectează mediul înconjurător. Imaginea oraşului este afectată puternic de clădirile în paragină, unele chiar în curs de a se prăbuşi, altele prăbuşite, dar cu părţi din ziduri rămase. La fel este valabil pentru terenuri. Vedem terenuri pe care nici măcar nu şi le împrejmuiesc proprietarii, sunt pline de bălării. Vreau să introducem taxa pe paragină. Dacă nu sunt în stare să îşi pună în valoare aceste proprietăţi, indiferent cum le-au obţinut, trebuie să plătească. Există o posibilitate de încadrare pentru că se afectează şi mediul. Nu există o rubrică în Codul Fiscal cu titlul de paragină, evident, dar există alte reglementări care pot fi încadrate acestei situaţii pentru că ele produc afectări ale mediului, ale sănătăţii oamenilor, ale aspectului oraşului. Valoarea va fi cât se poate de ridicată, pentru că altfel nu are niciun sens. Doresc să fie o măsură care să îi determine pe proprietari să îşi cureţe terenurile şi să îşi îngrijească imobilele. Vom pregăti detaliile de aplicare”, a afirmat Robu.

bdul regele carol Poza I Fotografie1252Iată ce spune Hotărârea Consiliului Local nr. 371 din 2007:
Asociaţiile de proprietari-locatari, proprietarii de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente au următoarele obligaţii cu privire la întreţinerea şi păstrarea curăţeniei clădirilor, locuinţelor, anexelor gospodăreşti, incintelor, împrejmuirilor acestora, arterelor de circulaţie, a locurilor publice şi a menţinerii esteticii municipiului: a) să întreţină curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora; b) să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor; c) să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la fleitul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate; d) să întreţină în stare corespunzătoare împrejmuirea imobilelor şi acolo unde este cazul să asigure curăţirea şi întreţinerea permanentă a şanţurilor şi podeţelor în zona acestora; e) să asigure şi să menţină curăţenia pe trotuare, pe zonele verzi, a locurilor de parcare pe care le folosesc, precum şi în jurul garajelor pe care le deţin sub orice formă legală. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice. De asemenea, instituţiile publice, agenţii economici şi celelalte persoane juridice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea întreţinerii curăţeniei şi îmbunătăţirii aspectului edilitar al clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, precum şi a străzilor, drumurilor şi zonelor verzi aferente acestora.

Comentarii

comentarii