Acasă Actualitate Timişoara degradată – Piaţa Plevnei

Timişoara degradată – Piaţa Plevnei

DISTRIBUIȚI

prima poza Piata Plevnei DSCF1911A fost odată, când a fost, că dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti – aşa începe celebra poveste cu drobul de sare, care ar urma să cadă în capul sugarului, plăsmuită de mucalitul povestitor humuleştean, Ioan Creangă, cu mult timp în urmă.
Acum, noi nu suntem în perioada lui Creangă, ci în Timişoara de astăzi, cu contrastele de frumuseţe şi mizerie, de vechi şi nou, de degradare şi modernitate. Totuşi, fotografia cu clădirea din Piaţa Plevnei din capitala Banatului, viitoarea – să zicem – Capitală Culturală Europeană, demonstrează că nu am evoluat. PIata PLeveni DSCF1913Totuşi, parcă am mai făcut un micuţ pas. Acum, atenţionăm omul cu pancarte că s-ar putea să se trezească brusc cu tencuiala (drobul de sare) în cap, dar, la fel, nu se face nimic pentru a fi rezolvată situaţia. De fapt, o tradiţie românească! Atunci, (pe când se potcovea purecele cu nouăzeci şi nouă de ocă de fer la un picior şi tot i se părea că-i uşor), numai se bocea. (Şi, cu ochii pironiţi în drobul de sare de pe horn şi cu mânile încleştate, de parcă le legase cineva, începură (mamă şi fiică n.r) a-l boci amândouă (pe sugarul – viitorul mort), ca nişte smintite, de clocotea casa). Acum, scriem pe pancarte de plastic “Atenţie, cade tencuială!”. Poata aşa nu va muri nici un cetăţean care trece pe trotuar, deşi s-a întâmplat în Timişoara, când a căzut o cărămidă în capul unei tinere şi a murit.

Iată ce spune Hotărârea Consiliului Local nr. 371 din 2007:
Asociaţiile de proprietari-locatari, proprietarii de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente au următoarele obligaţii cu privire la întreţinerea şi păstrarea curăţeniei clădirilor, locuinţelor, anexelor gospodăreşti, incintelor, împrejmuirilor acestora, arterelor de circulaţie, a locurilor publice şi a menţinerii esteticii municipiului: a) să întreţină curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora; b) să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor; c) să asigure periodic curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la fleitul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate; d) să întreţină în stare corespunzătoare împrejmuirea imobilelor şi acolo unde este cazul să asigure curăţirea şi întreţinerea permanentă a şanţurilor şi podeţelor în zona acestora; e) să asigure şi să menţină curăţenia pe trotuare, pe zonele verzi, a locurilor de parcare pe care le folosesc, precum şi în jurul garajelor pe care le deţin sub orice formă legală. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice. De asemenea, instituţiile publice, agenţii economici şi celelalte persoane juridice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea întreţinerii curăţeniei şi îmbunătăţirii aspectului edilitar al clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, precum şi a străzilor, drumurilor şi zonelor verzi aferente acestora.

Comentarii

comentarii