Acasă Actualitate Timişul turistic: Complexul Zolt

Timişul turistic: Complexul Zolt

DISTRIBUIȚI

Perioada concediilor continua, nu toţi bănăţenii au bani de concedii departe de casă, dar au aproape atracţii turistice foarte îmbietoare, mai ales vara. Acestea pot fi vizitate pe parcursul unei zile, astfel ca în câteva ceasuri să vă relaxaţi cu întreaga familie, mai ales dacă sunt şi copii.

Unul dintre aceste locuri este Complexul turistic Zolt situat în satul Zolt, comuna timişeană Fârdea, la circa 100 km de municipiul Timişoara, 40 km de Lugoj şi la 18 km de oraşul Făget. Drumul este foarte bun, asfaltat în întregime.

Potrivit Deliei Barbu, director al APDT Timiş, obiectivul turistic a fost edificat în livada din vecinătatea satului, mai precis deasupra acestuia, la o altitudine de 390 m. Accesul din sat până în livadă se face pe un drum pietruit (1000m ).

Complexul turistic Zolt este aşezat la marginea unei livezi de peri foarte bătrâni, din capăt de sat. Locul este foarte atractiv, perii au fost plantaţi în anul 1930 şi rodesc tot la doi ani.

Un număr de 10 construcţii din lemn de mărimi diferite formează complexul turistic Zolt.

De la cabane cu o cameră, până la cabane cu un etaj, cu câte 6 camere, turiştii pot opta să se cazeze, în funcţie de mărimea familiei sau a grupului. Nu lipseşte niciuna din utilităţi pentru ca turiştii să se simtă bine: curent electric, cablu tv, fibră optică pentru internet, apă rece potabilă, apă caldă menajeră. Încălzirea cabanelor este dată de cazanele cu lemne cu gazeificare sau opţional pot fi folosite sobele sau teracotele cu lemne, în sezonul rece.

Pe laterale, complexul este flancat de pădurea de fagi, goruni şi mesteceni. Aceştia au intrat adânc în păşunea nefolosită de foştii proprietari, comuniştii anilor ’45 – ’89. Astfel mestecenii cu coaja albă au creat o mică pădurice.

Toţi copacii înconjoară, în pantă, complexul, dând un aer montan întregii locaţii turistice. Dealul pe care s-a edificat complexul turistic are o altitudine de aproximativ 400 m.

Satul Zolt se învecinează cu cele doua Gladne, Română şi Montană, iar Luncanii este în celălalt capăt, spre munte.

Găsiţi zeci de locuri de cazare în cabane din lemn rotund (buşteni) şi din lemn de molid, cabană tehnică sau extindere restaurant. Tot aici mai există şi o cabană cu sală multifuncţională cu o capacitate de 200 de locuri.

În cadrul complexului există şi un iaz cu peşti, o piscină în aer liber, foarte apreciată în sezonul cald, precum şi un teren de fotbal şi de tenis.

Prin păduri sunt multe trasee turistice ce pot fi străbătute pe jos sau cu bicicletele mountain bike, dar există şi un teren cu ieşire la Lacul Surduc, unde turiştii pot să facă plimbări cu bărci cu motor electric, sau plajă.

Cei 4 ponei, în timpul zilei sunt liberi să pască prin complex, spre bucuria copiilor.

Principalele obiective din zonă de vizitat sunt:  Lacul de acumulare Surduc (450 de case de vacanţă), la 9km; Mănăstirea de la Fârdea, la 9 km; Mănăstirea de la Luncani (8km); Complexul turistic Valea lui Liman (12 km); Păstrăvăria de la Româneşti (14 km); Mănăstirea de la Româneşti (15 km).

Comentarii

comentarii