Acasă Actualitate Timişul, pe locul doi în ţară la crime nerezolvate…

Timişul, pe locul doi în ţară la crime nerezolvate…

DISTRIBUIȚI

Moartea lui Dan Tripa şi marile jafuri rămân în ceaţă
Cazul lui Dan Tripa (52 ani), omul de afaceri ucis la Timişoara în aprilie 2009, este departe de a fi elucidat. Poliţiştii din Timiş mai au de rezolvat alte 14 crime rămase cu autor necunoscut de-a lungul vremii. Din punctul de vedere al crimelor cu autor necunoscut, Timişul, cu 15 astfel de fapte, este pe locul doi în ţară, după Bucureşti.

La sfârşitul lui 2009, numărul de dosare penale cu autor necunoscut, la nivelul IPJ Timiş, era de 24.000. Poliţiştii din Timiş par să aibă ghinion şi din alt punct de vedere. Ultimele mari jafuri de la Timişoara au rămas cu autori necunoscuţi.

Tripa a fost bănuit chiar de trafic cu arme…

Toate datele pe care le au până acum poliţiştii din Timiş lasă să se înţeleagă că ucigaşii omului de afaceri Dan Tripa au vrut să-l jefuiască. Tripa era directorul general al unei firmei de echipamente electronice. Pe 8 aprilie 2009, acesta a fost înjunghiat de mai multe ori în abdomen şi în gât. Totul s-a petrecut chiar în casa victimei. Ciudat pentru anchetatori a fost că în momentul morţii, Tripa avea un pistol cu bile de cauciuc în mână. Din casă dispăruseră mai multe lucruri şi maşina omului de afaceri. Ancheta în cazul Tripa a fost preluată de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Timiş. A fost apoi declinată D.I.I.C.O.T. pentru că, pe parcursul ei, anchetatorii au bănuit chiar că Dan Tripa este traficant de arme. În casa acestuia au fost descoperite mai multe arme de vânătoare, ce se presupunea că au fost introduse fără acte în România. Ipoteza avea să pice ceva mai târziu. Dosarul a ajuns spre soluţionare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

După 15-20 de ani, crima se prescrie în România…

Sistemul judiciar din România nu este foarte dur cu criminalii. Există multe ţări unde crima nu se prescrie niciodată. Nu este însă şi cazul ţării noastre. Conform articolului 122 din Codul de Procedura Penală, după 15 ani de la săvârşire, crimele cu autor necunoscut nu mai sunt cercetate. Dacă autorul este cunoscut în cazul unei crime, dar nu este prins, termenul este de 20 de ani. Criminaliştii susţin că criminalii fugari, chiar dacă nu fac detenţie după 15 sau 20 de ani, se reabilitează automat şi nu mai este nevoie să fie aruncaţi după gratii. Poliţiştii din Timiş sunt pe locul doi în ţară în privinţa crimelor nerezolvate, cu 15 fapte, faţă de Bucureşti, care are 50. În 2009, în Timiş au fost rezolvate două crime din anii precedenţi, dar numărul celor rămase în ceaţă rămâne îngrijorător.

Peste 24.000 de dosare cu „A.N.” la IPJ Timiş

În 2009, la nivelul IPJ Timiş s-au înregistrat 12.000 de infracţiuni, fiind rezolvate aproape 9.000. La sfâşitul anului trecut existau nu mai puţin de 24.000 de dosare penale cu „A.N.”. Anual, în bilanţul IPJ Timiş se adaugă aproximativ 3.000 de cazuri cu autor necunoscut. Ghinionul sau lipsa de experienţă a poliţiştilor sau doar tenacitatea hoţilor au lăsat ultimele mari jafuri din Timiş nesoluţionate. Ultima spargere importantă de la Timişoara a avut loc în noaptea de 24 spre 25 august. Atunci, un bancomat BCR din căldirea fostei fabrici Banatul a fost tăiat cu flexul. Hoţii au plecat cu peste 43.000 de lei. Sistemul de alarmă nu funcţiona la acea oră. În noaptea de 10 spre 11 august, doi indivizi mascaţi au dat o lovitură mult mai tare. Ei au pătruns într-o locuinţă din Ghiroda şi, după câteva minute, au plecat cu 200.000 de euro. Poliţiştii nu au reţinut niciun suspect.

Aproare fără replică în faţa tâlharilor

În doar opt luni, în Timiş, alte două bănci şi o casă de schimb au fost jefuite. Toate cazurile au rămas cu autori necunoscuţi. La sfârşitul anului trecut, doi tâlhari au jefuit o sucursală BRD din Timişoara. Hoţii au plecat cu peste 70.000 de lei. Cazul a rămas învăluit în mister şi până acum. Camerele de luat vederi ale băncii s-au oprit tocmai în momentul jafului. Vinovaţii nu au fost prinşi până acum. Un alt jaf, produs în luna mai 2010, la o casă de schimb valutar din Timişoara, unde un atacator a plecat cu 25.000 de euro, nu şi-a găsit nici el rezolvarea până acum. Atunci, tâlharul a atacat exact în momentul în care casieriţa deschidea casa de schimb. În fine, în iunie 2010, o sucursală a unei bănci BCR din Timişoara a fost atacată de doi indivizi cu peruci pe cap şi ochelari de soare. Atacatorii au folosit pistoale de jucărie. Camerele de luat vederi ale băncii au funcţionat în timpul jafului. Degeaba… Încă o dată, poliţiştii nu au putut acuza pe nimeni…

 

Comentarii

comentarii