Acasă Cultura TM2021! Timișorenii au nevoie de o schimbare majoră pentru a avea mai...

TM2021! Timișorenii au nevoie de o schimbare majoră pentru a avea mai mult umor!

DISTRIBUIȚI

Marți 5 septembrie, seara, Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală Europeană a organizat a treia ediție a dezbaterilor din seria Café 21, la Porto Arte, cu tema ”Cetăţenia: Cum au loc schimbările?”.

Invitaţi speciali au fost Borka Pavićević, membru fondator al Centrului pentru Decontaminare Conceptuală din Belgrad şi prof. univ. dr. Victor Neumann, de la Universitatea de Vest Timişoara, Centrul de Studii Avansate în Istorie Conceptuală. “Scopul evenimentelor este de a-i aduce mai aproape pe cetățeni de problemele orașului și, practic, ale Europei. Tema din această seară vine în întâmpinarea programului nostru cultural care pune accent pe dezvoltarea spiritului civic, prin ieșirea din pasivitate. Cei doi invitați vin cu două experiențe diferite, dar complementare. În timp ce doamna Pavicevic este jurnalist, dramaturg și activist civic, Victor Neumann este profesor și filosof al istoriei”, a spus  Simona Neumann, director executiv al Asociației TM2021.

Pavicevic a vorbit despre cum a experimentat civismul în Serbia și din țările din fosta Yugoslavie atât în timpul anilor 90 în perioada războiului, cât și după aceea. Victor Neumann a explicat ce înseamnă conceptul de cetățenie și cum este receptat în spațiul românesc.

“Trebuie să se producă o schimbare majoră la nivelul instrucției și educației atât în familie, cât și în sistemul de învățământ astfel încât, de exemplu, să avem umor. Prin umor devenim toleranți. Trebuie să avem plăcerea de a merge la teatru, de a asculta muzică. Trebuie să devenim mai urbani, ceea ce înseamnă respect pentru celălalt, cooperarea cu celălalt și să fii alături de el și la bine și la rău. Să îl ajuți și să te ajute. Să construiești ceva împreună cu el. Avem nevoie de conceptul de cetățenie din care derivă civilitatea, avem nevoie de mai multă putere ca societate în fața autorităților, iar acestea, în mod normal, ar trebui să ne ajute ca noi să ne manifestăm cât mai liber. Civilitate înseamnă minte deschisă și înseamnă norme care trebuie respectate și care ne asigură o coabitare pașnică”, a spus prof. Neumann.

Gazde şi moderatori ai evenimentului au fost Simona Neumann, director executiv, şi Chris Torch, director artistic. În „pauze” cei prezenți au ascultat muzica formaţiei Amalia Gaiţă & The Band. Seria dezbaterilor publice Café 21 face parte din etapa de StartUp a strategiei de implementare a Programului cultural TM2021 şi constă în şase întâlniri itinerante, pe parcursul anului 2017, în diferite locaţii din oraş, unde locuitorii Timişoarei îşi pot exprima opiniile asupra unor teme de interes pentru comunitate, într-un cadru relaxat, informal, în calitate de cetăţeni europeni activi, conectaţi la lume şi implicaţi în viaţa comunităţii. Următoarele discuţii din seria Café 21 se vor desfăşura de-a lungul anului 2017 şi vor avea următoarele teme de discuţie: 3 octombrie 2017 – ”Mobilitatea: Oraşele de tranzit”, 7 noiembrie 2017 – ”Globalizarea: Schimbări mici la scară mare”, 19 decembrie 2017 – ”Sustenabilitatea: Cu ce costuri?”.

 

 

Comentarii

comentarii