Acasă Actualitate Tot mai mulţi timişoreni îşi cumpără arme letale

Tot mai mulţi timişoreni îşi cumpără arme letale

DISTRIBUIȚI

Gradul de înarmare al bănăţenilor a crescut considerabil în 2010.  Peste 5.500 de timişeni au, la această oră, arme letale, pe bază de documente. În Timiş există şi aproape 3.400 de posesori de arme neletale. În România, achiziţionarea unui permis de port-armă a devenit o chestie banală…

Lege prea permisivă?

Poliţiştii timişeni au eliberat, în 2010, 1.100 de autoriaţii de arme letale către persoanele fizice. Tot în 2010, poliţiştii din vestul ţării au dat şi peste 300 de autorizaţii de arme neletale. Cu un an înainte, au fost eliberate un pic peste 900 de permise de arme letale şi 200 de permise de arme neletale. În România, obţinerea unui permis de port-armă este un lucru la îndemâna aproape oricui. Pentru a obţine un permis de port-armă ai nevoie de cazierul judiciar, să nu ai o condamnare mai mare de doi ani pentru fapte comise cu intenţie, să fi apt medical, apt psihologic şi să plăteşti o taxă la trezorerie.

Anchetă ce vizează anturajul

Există însă şi o cerinţă suplimentară, un pic mai neclară… Pentru obţinerea unui permis de port-armă este nevoie şi de o verificare efetuată de organele de poliţie cu privire la anturajul şi relaţiile celui ce solicită un astfel de permis. Legislaţia română în privinţa armelor de foc a fost adoptată după directiva europeană 477, care dă posibilitatea fiecărui stat comunitar să-şi facă propria legislaţie a armelor, în interiorul unor standarde bine definite la nivel european. Interesant însă, prin prisma multor incidente cu arme neletale, este că în România, Bulgaria şi Ungaria, sunt permise armele cu bilă de cauciuc, în timp ce în Germania şi Austria, ele sunt categoric interzise.

100 de arme de foc confiscate în 2010, în Timiş

Numărul celor ce s-au ales cu un permis de port-armă în 2010 a scăzut comparativ cu anul trecut. 573 permise de port-armă au fost eliberate în Timiş, în anul care tocmai s-a încheiat, faţă de 675 de permise eliberate în 2009. Speculanţii de arme sau cei ce fac abuz de acestea au călcat strâmb şi în 2010. Aproape 100 de arme de foc au fost confiscate, anul trecut, de poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din Timiş. Experţii în arme au organizat singuri sau în cooperare cu alte instituţii peste 40 de acţiuni printre braconieri şi cei ce deţin ilegal arme de foc. „În urma acestor acţiuni, au fost constatate un număr de 137 infracţiuni, fiind indisponibilizate în vederea confiscării 95 de arme de foc, 560 bucăţi muniţie, 2.270 de recipiente substanţe periculoase, 32 kilograme de produse de uz fitosanitar şi 30 de kilograme de mercur, toate acestea prezentând un real pericol pentru populaţie în cazul în care ar fi fost folosite în mod necorespunzător”, spune Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Comentarii

comentarii