Acasă Actualitate Trogir – un loc binecuvântat

Trogir – un loc binecuvântat

DISTRIBUIȚI

Agenţia de turism Ultramarin din Timişoara vine în ajutorul celor care vor să petreacă o vacanţă de vis cu costuri minime la Marea Adriatică, mai exact în Croaţia. Agenţia de turism propune, anul acesta, o destinaţie de vis în Trogir, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa. Trogir este un oraş mirific, inclus în patrimoniul UNESCO. Situat la Marea Adriatică, oraşul este primitor atât cu cei tineri, cât şi cu cei mai în etate. În Trogir poţi vizita o sumedenie de obiective turistice, dar, în acelaşi timp, te poţi şi distra la zecile de discoteci şi terase amplasate pe străduţele înguste ale oraşului. Cu siguranţă, cei care au ocazia să calce pe meleagurile Croaţiei se vor întoarce şi a doua oară. Asta pentru că în Croaţia plajele sunt splendide, apa este limpede şi fără alge, iar barmanii, ospătarii şi patronii pensiunilor nu au feţe încruntate ca unele cu care ne-am obişnuit în România. În Croaţia te simţi respectat, aceşti oameni chiar ştiu cum să se poarte cu turiştii veniţi din alte ţări.

O vacanţă pe care nu o vei uita prea repede

Turiştii români care şi-au petrecut o săptămână de vis la Trogir spun că a fost una din cele mai frumoase experienţe din viaţa lor. Alina, din Timişoara, spune că anii trecuţi a fost în concediu tot la mare, în Spania, Grecia şi chiar Italia, însă Croaţia a fost de departe cea mai bună alegere. "Nu ştiam, anul acesta, unde să merg în concediu, am vrut să optez pentru Turcia, dar până la urmă am ales Croaţia, pentru că am auzit că este foarte frumoasă, iar alegerea mea s-a dovedit una bună. Plaja de aici este foarte spaţioasă, dar cel mai important lucru este poate faptul că aici nu se fură, îţi poţi lăsa prosoapele pe plajă timp de mai multe ore fără ca nimeni să se atingă de ele. Mai mult, pe aceste plaje nu îi vei întâlni pe acei comercianţi agasanţi din România, care strigă ca din gură de şarpe pentru a-şi vinde produsele. Despre apă ce să mai spun: este limpede ca lacrima", spune un turist român care şi-a petrecut vacanţa în Croaţia.

Preţuri ca pe litoralul românesc

În Trogir, preţurile sunt ca în staţiunile de la Marea Neagră din România, însă serviciile sunt mult mai bune. Un prânz sau o cină pentru o persoană pleacă de la 6 şi poate ajunge până la 15 euro, în funcţie de mâncărurile alese. O pizza costă în jur de 4 euro, berea şi sucul sunt aproximativ la acelaşi preţ, adică puţin peste 1 euro. În Trogir poţi mânca şi specialităţi locale, preparate din peşte şi caracatiţe, care sunt puţin mai scumpe, dar merită pentru că bucătarii de aici fac minuni.

Destinaţii pitoreşti

Turiştii au nenumărate posibilităţi de deplasare, chiar dacă au venit fără maşini. Pentru o zi, o bicicletă poate fi închiriată cu 5 euro, iar un motoscuter cu 15 euro. Maşinile costă 20-30 de euro pe zi, dar se poate negocia, dacă durata de închiriere este mai lungă. Bărcile cu motor, în funcţie de mărimi şi performanţe, costă, pentru o zi, între 100 şi 400 de euro. Dacă nu este vreme de plajă şi buzunarul îţi permite, merită să faci câteva excursii. Din Trogir poţi pleca spre mai multe destinaţii de vis. O excursie în superbul oraş Split, în care intră şi vizitarea palatului fostului împărat roman Diocleţian, costă 27 de euro. O altă excursie care merită făcută este cea la Parcul Naţional Krka. Pentru 45 de euro, pe lângă parcul mirific, aici vei putea vizita şi catedrala din piatră de la Sibenik, un monument protejat de UNESCO, ce datează din secolul al XVI-lea. 60 de euro este o excursie până la Dubrovnik, perla Croaţiei, iar pentru 65 de euro poţi vizita parcul naţional Plitvice. O altă variantă, nu şi ultima, este o zi petrecută pe mare. Cu 25 de euro, ai şansa să te plimbi câteva ore cu vaporaşul, să ajungi pe o insulă din apropiere şi să iei un prânz specific croat, pe mare, cu peşte la grătar, vin şi ţuică din producţie locală.

Comentarii

comentarii