Acasă Cultura Turneul național Cartea de identitate ajunge la biblioteca Timiș cu 1000 de...

Turneul național Cartea de identitate ajunge la biblioteca Timiș cu 1000 de opere fundamentale

550
DISTRIBUIȚI

La Secția de Artă ”Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș ”Sorin Titel” din Timișoara (Bastion Theresia, corp A), se lansează a șasea secvență a Turneului ”Cartea de identitate”, marți, 22 octombrie 2019, ora 19:00.

Acesta constă într-o donație de carte realizată de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), urmată de o conferință și lecturile publice susținute de Tudor Crețu, Florin Iaru, Ioan Matiuț și Robert Șerban, moderate de Dan Mircea Cipariu.

”Cartea de identitate” este un program cultural-artistic, educativ, social și comunitar sponsorizat de Loteria Română prin intermediul căruia comunitățile din 10 orașe ale României au un acces democratic la resurse și opere culturale, artistice și identitare, de patrimoniu cultural național și din categoria operelor fundamentale.

Astfel, prin intermediul bibliotecilor publice din cele 10 orașe ale programului – Craiova, București, Bacău, Brăila, Timișoara, Galați, Arad, Dumbrăveni-Suceava, Buftea și Odorheiul Secuiesc –  comunitățile primesc în dar peste 1.000 de cărți din categoria operelor fundamentale publicate de Fundația Națională pentru Știință și Artă a Academiei Române – FNSA, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Tracus Arte și alte edituri ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România – APLER.

”Un eveniment pe mai multe voci, care arată că literatura nu a ieșit niciodată…din cărți și că rămâne, în felul ei, cea mai identitară dintre arte, că statutul cărții în societate indică, la modul clar, statutul- nivelul societății respective și, implicit, șansele ei.

Cărțile de identitate sunt „emise”, de fapt, de scriitori, edituri, biblioteci.”, a spus Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș ”Sorin Titel” Timișoara.

”Turneul Cartea de identitate nu ar fi fost posibil fără sprijinul Loteriei Române. Donația de cărți pe care APLER o face către 10 biblioteci, însumând peste 1000 de titluri de la editurile membre ale asociației, nu este doar un dar, este, în Anul Cărții, un îndemn spre lectură.

Poezie, proză, teatru, studii culturale sau albume de artă, dicționare, iată ce conțin cele 1000 de titluri. Dar, într-o lume globalizantă și o Europă unită ele mai conțin ceva- identitatea artistică. Creația artistică de orice tip duce și un mesaj al originilor, al identității și diversității.”, a declarat Ioan Cristescu, președintele APLER.

Comentarii

comentarii