Acasă Actualitate UDMR Timiş a pierdut primării şi consilii locale pentru că românii au...

UDMR Timiş a pierdut primării şi consilii locale pentru că românii au ieşit la vot

DISTRIBUIȚI

„Participarea din ce în ce mai mare la vot a românilor ne pune într-o dificultate fizică să depăşim pragul de 5 la sută”, spune preşedintele UDMR Timiş, Halasz Ferenc

UDMR Timiş a pierdut multe locuri de consilieri şi destule primării în urma alegerilor ce tocmai s-au încheiat. „Deşi am avut o campanie, în judeţ şi în Timişoara, mult mai reuşită decât în anii anteriori, datorită participării mult mai substanţiale a populaţiei, degeaba am reuşit să strângem mai multe voturi pentru consiliul judeţean şi cel local, tot nu am reuşit să atingem pragul de 5 la sută. Pragul a sărit la 5.530 de voturi la Consiliul Local Timişoara, deoarece participarea populaţiei Timişoarei a crescut. La Arad s-a intrat cu 4.700 – 4.800 de voturi. La consiliul judeţean aceeaşi situaţie. 12.736 de voturi nu au fost suficiente pentru realizarea pragului. Este o creştere de 1.055 de voturi faţă de 2008, dar pragul a sărit la peste 14.000 de voturi. La Timişoara am realizat 4,77 la sută, iar la consiliul judeţean 4,41”, a spus Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş. 

Cel care a candidat la funcţia de preşedinte al CJ Timiş, liderul UDMR Timiş, spune că nu are ce reproşa votanţilor, ba din contră, le mulţumeşte. „Nu am nici ce să reproşez votanţilor, având în vedere această creştere, le mulţumesc că ne-au acordat sprijinul. În viitor poate vom realiza mai multe voturi, deşi tendinţa demografică pentru noi nu este una foarte favorabilă. Populaţia maghiară la nivelul Timişoarei a scăzut cu 38 la sută, iar la nivelul judeţului cu 30 la sută, ceea ce este enorm”, spune Halasz.

Au pierdut Jimbolia, Uivar, Dumbrăviţa

La Jimbolia, Uivar şi Dumbrăviţa, UDMR a pierdut primăriile. Localităţi care aveau primari maghiari nu de un mandat, ci de mai multe. „Le-am mulţumit de activitatea pe care au desfăşurat-o acestor primari. A intervenit o anumită erodare, ponderea populaţiei maghiare e undeva între 12 şi 15 la sută în cele trei localităţi. Din vechii primari l-am păstrat pe cel de la Dumbrava, care a reuşit să obţină un al treilea mandat, pe primarul de la Otelec, care este la al doilea mandat şi în sfârşit am revenit la primăria din Tormac”, spune Halasz Ferenc.

Maghiarii sunt prezenţi în conducerile a 19 localităţi, faţă de 22 în câte au fost în mandatul trecut. În 18 localităţi UDMR are reprezentanţi în consiliul local, numărul total de consilieri este de 37. Situaţia este diversificată de la localitate la localitate. Cel mai populat consiliu cu reprezentaţii UDMR este Otelec, unde sunt şase.

„Este tot mai greu să ajungem să facem cinci la sută”

UDMR a rămas fără reprezentare şi la Lugoj, Gătaia, nu a reuşit să acceadă nici în consiliul din Sânnicolau Mare, nici la Recaş, Buziaş şi Variaş. „La Variaş ne-au lipsit patru voturi. Probabil săptămâna viitoare vom avea o întâlnire, când pe fiecare localitate vom face o analiză. Va trebui să mărim apetitul populaţiei maghiare de a participa la vot şi va trebui să vedem cum să aduccem în viaţa publică pe acele persoane care stau la margine. Participarea substanţială la vot a românilor din ce în ce mai mare ne pune într-o dificultate fizică să depăşim pragul de 5 la sută. Este tot mai greu să ajungem să facem cinci la sută pentru a intra în consilii. Bulgarii ne-au ajutat, la Dudeştii Vechi şi la Denta”, a spus Halasz Ferenc.

Preşedintele UDMR  Timiş nu ştie dacă va renunţa la conducerea partidului după rezultatele la alegeri. „Rămâne de văzut. Vom avea o analiză. Eu mi-am dat demisia şi în 2004. Atunci mi s-a reproşat, pentru că acest lucru nu rezolvă problema. Suntem un grup relativ restrâns de oameni care se angajează să facă ceva pentru comunitate. În ianuarie am avut un singur candidat – eu. Rezultatele acestor alegeri sunt semimulţumitoare”, spune preşedintele UDMR Timiş.

Comentarii

comentarii