Acasă Cultura Ultimul eveniment de amploare al Filarmonicii Banatul din anul Timișoara2023 

Ultimul eveniment de amploare al Filarmonicii Banatul din anul Timișoara2023 

DISTRIBUIȚI

Ultimul eveniment de amploare al Filarmonicii Banatul din anul Capitală Europeană a Culturii 2023 are loc sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol.

Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara se reunesc sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea pentru a interpreta o lucrare în primă audiție absolută: Recviem In memoriam dedicat victimelor comunismului, sâmbătă 16 decembrie, de la ora 19.00.

Lucrarea, comisionată de Filarmonica Banatul, a fost scrisă de șapte compozitori din șapte state foste comuniste, care au trecut, la fel ca România, prin revoluții, în 1989: ZYGMUNT KRAUZE (Polonia), MARTIN SMOLKA (Cehia), IRIS SZEGHY (Slovacia), SVEN HELBIG (Germania de Est), LÁSZLÓ TIHANYI (Ungaria), DOBRINKA TABAKOVA (Bulgaria), DAN DEDIU (România).

Soliști: LUIZA FATYOL – soprană

MARTINIANA ANTONIE – mezzosoprană

MARIUS BUDOIU – tenor

ADRIAN SÂMPETREAN – bas

Dirijorul corului: IOSIF TODEA

Înaintea concertului, împreună cu EMIL HUREZEANU (publicist, scriitor, diplomat, fost director adjunct și director al Radio Europa Liberă) și NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU (publicist, jurnalist, fost senior editor al emisiunii „Actualitatea românească” la Radio Europa Liberă) ne vom aminti de momentele dramatice prin care a trecut România în decembrie 1989.

 

Comentarii

comentarii