Acasă Actualitate Un consilier local a sesizat CL Timișoara despre radioactivitatea din sediul Poliției...

Un consilier local a sesizat CL Timișoara despre radioactivitatea din sediul Poliției Locale

DISTRIBUIȚI

politia locala tm 820x300Spaima de radioactivitate, o pistă falsă de a mai crea un subiect de dezbatere? Subiectul a ajuns în Consiliul Local Timişoara, pentru că un tată i-a povestit fiului său că ruşii ar fi folosit locaţia de pe strada Imbroane pentru transfer de uraniu şi depozitare.
Consilierul ALDE, Ilare Bordeașu, a luat cuvântul miercuri, la finalul ședinței de plen a Consiliului Local Timișoara și i-a relatat primarului Nicolae Robu că a fost sesizat că în trecut sediul Poliției Locale Timișoara ar fi fost folosit pentru depozitarea de materiale radioactive.
Despre această taină nimeni nu a mai auzit până acum, un lucru este cert: dacă locaţia ar fi fost radioactivă, toţi cei care au lucrat până acum acolo ar fi fost doborâţi de leucemii şi cancere.
O fi şi un sâmbure de adevăr?
Un fapt real şi de notorietate este că cea mai radioactivă clădire din Timişoara, folosită vreme de 13 ani de armata sovietică drept depozit de materiale radioactive, a fost demolată.
Fostul comandant şef al Centrului Militar Zonal Timişoara, din centrul municipiului, col. r. deputat Nicolae Mircovici, povestea că instituţia ultracentrală a deservit interese militare vreme de 150 de ani, iar, în perioada 1945-1958, clădirea a fost transformată de armata sovietică în depozit de materiale radioactive. Din 1958 a primit destinaţia de comisariat militar al cărui prag a fost trecut zilnic de peste 200 de persoane pentru rezolvarea unor varii probleme.
”În ultimii 17 ani, peste 30 de ofiţeri superiori, subofiţeri şi angajaţi civili care şi-au desfăşurat activitatea în centrul militar din Timişoara, diagnosticaţi cu cancer, au decedat. Un salariat care a muncit câte 10 ore pe zi, în clădire, la o vechime de 25 de ani de muncă, a petrecut 8 ani în mediu radioactiv”, spunea regretatul deputat.
Reamintindu-şi de fostul depozit rusesc, conducerea centrului a solicitat efectuarea unor măsurători de detectare a radiaţiilor, iar aparatele Geiger-Muller au certificat faptul că gradul de iradiere era cu mult mai mare decât limitele admise, mai adăuga Mircovici.
În noiembrie 2004 clădirea a fost evacuată, ulterior, demolată, acum este parcare.
Noroc că nu a ieşit după cum voia administraţia judeţeană din perioada 2004-2008, ai cărei membri din Comisia de urbanism, amenajarea teritoriului, lucrări publice şi protecţia mediului, şi-au dat avizul pentru proiectul de hotărâre care se referă la trecerea din domeniul public al judeţului Timiş în cel privat al imobilului şi demolarea construcţiilor existente. Acolo ar fi trebuit să se ridice Biblioteca Judeţeană pentru Copii.

Comentarii

comentarii