Acasă Actualitate Un fost consilier local din Timișoara cere schimbarea denumirii bulevardului Republicii în...

Un fost consilier local din Timișoara cere schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României

DISTRIBUIȚI

Fostul consilier local Flavius Boncea a înregistrat la Primăria Municipiului Timișoara o solicitare privind schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României.

”Vă rog să repuneți în discuție propunerea pe care am formulat-o în data de 6 august 2013, privind schimbarea denumirii bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României. Menționez faptul că respectivul bulevard a purtat chiar numele de Regele Mihai până în anul 1948, când autoritățile comuniste i-au schimbat denumirea în Republicii, lucru care poate fi verificat în Nomenclatorul Stradal al Municipiului Timișoara. Revenirea la denumirea pe care bulevardul a avut-o până în 1948 ar reprezenta un minim gest de reparație morală față de cel mai important Cetățean de Onoare al Timișoarei acum, când țara întreagă plânge plecarea Majestății Sale la cele veșnice”, precizează Boncea în solicitate.

Flavius Boncea

”Îi rog pe toți cei care doresc ca acest gest de normalitate să se împlinească să depună solicitări similare. Nu este necesară deplasarea la Primărie, solicitarea poate fi depusă și online, la adresa http://www.primariatm.ro/mesaje.php”, mai spune Flavius Boncea.

”Supun atenţiei Comisiei de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Pieţe etc. iniţierea unei Hotărâri de Consiliu Local privind schimbarea denumirii străzii Bulevardul Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României, pentru următoarele considerente:

  1. Numeroase locuri şi instituţii publice din ţară au primit în ultimul timp numele Majestăţii Sale Regele Mihai al României. În Timişoara, deocamdată, doar Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului şi-a luat denumirea „Regele Mihai”, dar nu există nici un loc public care să poarte acest nume, cu toate că Majestatea Sa Regele a avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea României în general, la dezvoltarea Timişoarei în particular şi la posibilitatea ca astăzi Timişoara să fie unul dintre cele mai importante oraşe ale României şi chiar ale acestei regiuni a Europei. Oraşul nostru trebuie să îi fie recunoscător şi astăzi Majestăţii Sale pentru întemeierea unor instituţii de cult, învăţământ şi cultură: Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Opera Română, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Biblioteca Universitară, Universitatea Timişoara, Filarmonica de Stat „Banatul”, Facultatea de Agronomie (devenită ulterior Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului) sunt numai câteva dintre instituţiile emblematice ale Timişoarei care există datorită Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.
  2. Atribuirea numelui de Bulevardul Regele Mihai I al României actualului bulevard al Republicii are o valoare simbolică, din mai multe considerente:

– Bulevardul Republicii porneşte din Piaţa Victoriei, locul de unde, în 1989, a pornit schimbarea regimului comunist şi străbate oraşul până la Gara de Nord, principala poartă de intrare în Timişoara. Bulevardul porneşte de la două instituţii – Rectoratul Universităţii Politehnica şi Opera Română – care îşi datorează existenţa Familie Regale, respectiv Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României.

– Republica este o instituţie care a fost impusă României de către regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai de la 30 decembrie 1947. Renunţarea la denumirea de „Bulevardul Republicii” în favoarea denumirii „Bulevardul Regele Mihai I al României” ar reprezenta o minimă reparaţie morală din partea oraşului Timişoara faţă de cel mai important Cetăţean de Onoare al său.

– Din punct de vedere al poziţionării, denumirea de Bulevardul Regele Mihai I al României ar fi mai potrivită, dat fiind faptul că actualul bulevard al Republicii este perpendicular pe Bulevardul Regele Ferdinand şi paralel cu Bulevardul Regele Carol I.

  1. Pe Bulevardul Republicii, comparativ cu alte bulevarde din oraş, există un număr destul de limitat de clădiri cu locuinţe sau cu instituţii, drept pentru care numărul celor care ar fi afectaţi de schimbarea denumirii în Nomenclatorul Stradal este relativ restrâns.

Propun ca schimbarea efectivă a denumirii Bulevardului Republicii în Bulevardul Regele Mihai I al României, prin montarea plăcuţelor cu noua denumire să se facă la 30 decembrie 2013 – la 66 de ani de la actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947. În paralel cu plăcuţele cu noua denumire a bulevardului vor fi păstrate şi cele cu vechea denumire, tăiată cu o linie roşie.

De asemenea, propun realizarea unei efigii de bronz a Majestăţii Sale Regelui Mihai al României, cu concursul Uniunii Artiştilor Plastici, din bugetul Municipiului Timişoara, efigie care să fie montată pe clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica, în punctul de început al Bulevardului Regele Mihai I al României”, este textul referatului depus în Comisia de Atribuire de Denumiri la data de 6 august 2013 de fostul consilier local.

Comentarii

comentarii