Acasă Cultura Un suvenir istoric din partea cercetătorilor de la Muzeul Național al Banatului...

Un suvenir istoric din partea cercetătorilor de la Muzeul Național al Banatului Timișoara, miercuri 10 mai 2023 – o sărbătoare la puterea a treia…!

DISTRIBUIȚI
momentul semnării actului de sfințire a Catedralei Mitropolitane, în 6 octombrie 1946

La 10 mai 1866, Carol I devenea domnitor al României, la 10 mai 1877 statul român își oficializa independența, iar la 10 mai 1881 România devenea regat. Aceste momente sunt binecuvântate și merită sărbătorite așa cum se cuvine.

Astăzi, cuvântul “Rege” stă în centrul atenției. Regii noștri aveau o relație specială cu Biserica Ortodoxă Română, iar ungerea cu mir era considerată mai importantă decât încoronarea.

Acest gest sacru îi făcea pe regi locțiitori ai lui Hristos pe pământ, iar actul încoronării era considerat un moment sacru de energizare, conform tradiției vechi de sute de ani.

În tradiția regală franceză, românească și grecească, regele era considerat “arhiepiscop de dinafară” și putea administra taine liturgice.

În această zi, vă reamintim un moment special din istoria recentă a Timișoarei. În Sfânta Noapte a Învierii din 1997, Regele Mihai a stat alături de Î.P.S. mitropolitul Corneanu și, în conformitate cu tainele primite, a spus: “Veniți de luați Lumină!”

 Acest gest arată cât de profundă era relația Regelui cu Biserica și cât de importantă era ungerea cu mir pentru el.

Să nu uităm niciodată importanța acestor momente și să le păstrăm vii în memoria noastră și a generațiilor viitoare.

Comentarii

comentarii