Acasă Actualitate Un timișorean face furori în Spania și Danemarca, în energie regenerabilă

Un timișorean face furori în Spania și Danemarca, în energie regenerabilă

DISTRIBUIȚI

Wind Power Expo Zaragoza 2013I-a fermecat din primele clipe pe colegii, dar mai ales pe profesorii de la Via University din Danemarca. Adevărata lovitură avea să o dea, însă, în Spania. Acceptat doar pentru o lună de practică la Kintech Engineering, cea mai tare firmă din lume în tehnologii de măsurare a vânturilor, timișoreanul Dorin Bordeașu nu a mai fost lăsat să plece din Zaragoza.

Chiar dacă este doar un student, spaniolii i-au acordat deja titlul neoficial de inginer în biomasă (sursă de energie regenerabilă). Celebra companie spaniolă i-a printat sute de cărți de vizită, conform cărora Dorin ar fi inginer cu acte în regulă. După ce au văzut ce poate, spaniolii l-au implicat într-un amplu proiect în biomasă, un proiect în care confidențialitatea este literă de lege.

Și-a schimbat întregul sistem de valori…

Fascinat, în ultimii ani de liceu, de energia verde și turbinele eoliene, Dorin Bordeașu și-a trimis CV-ul impresionant și toate premiile obținute de-a lungul timpului la olimpiade la mai multe universități nordice. A fost acceptat de patru dintre ele. A decis să meargă în Danemarca, la Via University. A ales ingineria mecanică, iar în anul II a decis să se specializeze în inginerie regenerabilă. Dorin Bordeașu a înțeles rapid că în Danemarca este o altă lume. De la danezele mult prea libertine, la sistemul de învățământ total diferit față de România, totul era diferit. „În Danemarca a trebuit să îmi schimb întregul sistem de valori. În principiu, aici, toate erau diferite. Nu se pune deloc accent pe memorare, danezii sunt pe principiul că dacă știi unde să cauți într-o carte și de unde să iei informația, totul este în ordine. Trebuie să observi problema și să găsești soluții, nu să memorezi la infinit formule. Aici se pune accent pe munca în echipă și pe practică. În Danemarca, la examene, nu te evaluează profesorul, ci un om de  specialitate din industrie. El pune întrebări, el dă nota, profesorul este făcut doar să te ajute”, povestește Dorin Bordeașu.

Mentenanta Stalp 2Spaniolii nu mai vor să-l lase să plece

În anul III,  Dorin a fost obligat să meargă în pratică la o companie în domeniul în care studia. A ajuns întâmplător la  Kintech Engineering, din Zaragoza, cea mai tare firmă din lume în tehnologii de măsurare a vânturilor. Spaniolii l-au acceptat pentru doar o lună de practică. Aveau să se răzgândească foarte repede. „Cei de la Kintech Engineering mi-au spus că într-o lună mă voi familiariza cu tot ceea ce fac ei şi va trebui să plec. S-a întâmplat, însă, ceva neobișnuit, după ce am găsit o eroare la un anemometru ultrasonic. Am observat că semnalul analog ce dă direcția vântului nu mergea dacă nu era conectat și sistemul digital de direcție. Nu a fost mare lucru, dar pentru ei a fost ceva incredibil să găsești o eroare într-un sistem ce mergea perfect. Atunci mi-au spus că nu mă mai lasă să plec decât peste cinci luni (n.r. – perioada normală de practică). La câteva zile mi-au dat și câteva sute de cărți de vizită, în care scria că sunt inginer în biomasă, deși eu eram un amărât de student. Le-am explicat că au greșit, dar mi s-a spus că totul este în ordine. Nu am priceput mare lucru”.

Adio, România!

Recent, în Spania, Dorin Bordeașu a fost implicat într-un proiect pe biomasă, un proiect în colaborare cu mai multe companii din lume, strict confidențial. Studentul din Timișoara care a terminat liceul la Grigore Moisil și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii naționale la concursurile și olimpiadele de fizică, matematică și informatică nu ar vrea să se întoarcă prea curând în România. Vrea să revină în Danemarca, să-și termine facultatea, să facă un master și să-și găsească un loc de muncă bine plătit.

Comentarii

comentarii