Acasă Actualitate Universitatea de Vest din Timişoara, în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

Universitatea de Vest din Timişoara, în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

DISTRIBUIȚI

Doi profesori de la Facultatea de Ştiinţe Politice au fost reclamaţi la CNCD

La începutul anului universitar 2012-2013, profesorul asociat Radu Golban a fost scos pe uşa din dos de la Universitatea de Vest din Timişoara.

După ce a investigat situaţia, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a descoperit că Vasile Docea, directorul BCUT, şi Alexandru Jădăneanţ, şeful de departament de la specializarea Ştiinţe Politice, s-au folosit de argumente inventate pentru a scăpa de Golban. Conform acestora, consulul Germaniei la Timişoara, Klaus Christian Olasz, nu ar mai fi vrut să-l vadă pe Golban la UVT. Totul pentru un „delict de opinie”. La acea vreme, consulul a negat întreaga poveste, pentru ZIUA de Vest.

Economistul Radu Golban ar fi avut vina că a descoperit datoria de 19 miliarde de euro a Germaniei către România, dar şi că a scris şi mai multe articole critice la adresa nemţilor. În procesul-verbal al şedinţei de consiliu al departamentului de Ştiinte Politice, din data de 23 octombrie 2012, se arată clar că departamentul „nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”. După ce s-a convins de realitate, rectorul Marilen Pirtea a decis să trimită „Cazul Golban” la Comisia de Etică a UVT, în luna aprilie a acestui an.

Docea şi Jădăneanţ i-au adus universităţii o plângere la CNCD

Luni, 29 iulie, Radu Golban a formulat o plângere către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Acesta cere să se constate ca fiind discriminatorie Decizia Consiliului Facultăţii de Ştiinţe Politice din data de 23.10.2012, în urma căreia, după o perioadă în care a susţinut cursurile la disciplina „Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul Departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Universităţii de Vest din Timişoara – linia de predare în limba germană, a fost înştiinţat de şeful departamentului, Alexandru Jădăneanţ, că nu va mai putea susţine cursuri în cadrul universităţii, întrucât activitatea sa publicistică ar aduce atingeri Germaniei.

„Consider că eliminarea unui lector asociat pe criterii de cenzură politică încalcă grav dreptul la opinie şi libertatea creaţiilor, fiind un principiu garantat de lege, printr-o poziţie inadmisibilă din partea unei facultăţi şi în special din partea domnilor Alexandru Jădăneanţ şi Vasile Docea, care au invocat acest argument. (…) Vă pun în vedere că niciodată nu am vorbit la cursuri despre activitatea mea publicistică şi că am respectat cu stricteţe programa cursurilor, primind întotdeauna din partea studenţilor cele mai bune calificative. De asemenea, articolele şi cărţile pe care le-am publicat se bucură de un număr mare de cititori şi sunt în limitele dreptului meu la opinie”, spune Radu Golban, în plângerea depusă la CNCD.

În sprijinul plângerii depuse, Radu Golban aduce şi câteva fragmente de lege care, susţine acesta, au fost încălcate de UVT: art. 16 şi art. 30 din Legea Fundamentală a României, art. 1 alin. 2 pct. (viii) din Ordonanta 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, art. 70 din Noul Cod Civil al României, art. 10 şi art. 14 din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.

Până la momentul publicării acestui articol, conducerea UVT nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere cu privire la plângerea formulată de Radu Golban către CNCD.

Comentarii

comentarii