Acasă Actualitate Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, în sistemul naţional de profilaxie a bolilor

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, în sistemul naţional de profilaxie a bolilor

DISTRIBUIȚI

Centrul de chirurgie laparascopică „Sf. Gheorghe” aflat pe str. Tudor Vladimirescu din Arad, nr. 25-27, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a găzduit, miercuri, 8 decembrie, o conferinţă de presă privind activitatea antreprenorială a universităţii arădene.

Policlinici universitare ale UVVG
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, alături de care s-a aflat prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, coordonatorul medicilor universitari din cadrul Centrului de chirurgie laparascopică, prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, dr. George Preoţescu, director general al S.C. Terapeutica şi expert dr. Aurel Pisoschi, au prezentat activităţile celor două policlinici universitare ale Universităţii – Centrul de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer de la Socodor şi Centrul de chirurgie laparascopică „Sf. Gheorghe”.
Centrul de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG, a subliniat că Centrul de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer este realizat în colaborare cu SC Terapeutica, Consorţiul Social şi Medical Del Borsodi din Miskolc (Ungaria) şi Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. dr. Al. Obregia. Proiectul de investiţii la Centrul de Tratament şi Cercetare al bolii Alzheimer se ridică la circa 5 milioane de euro şi cuprinde 10 de camere cu două paturi pentru bolnavi, servicii medicale, baze de tratamente şi agrement fiind dotat cu aparatură de ultimă generaţie pentru teste de biologie moleculară, anatomatologie şi biochimie. „Toate cele 20 paturi sunt ocupate, 14 pacienţi se află internaţi permanent de la înfiinţarea centrului din anul 2009, iar în cursul primului an de activitate, 20 de pacienţi au fost externaţi. În tratarea bolii Alzheimer, s-a acţionat în două direcţii: îmbunătăţirea funcţiilor metabolice printr-o alimentaţie raţională şi utilizarea preparatelor uleiului de in. Cea de-a doua metodă fiind şedinţele de socializare cu grupele de bolnavi. Am constantat un aflux de pacienţi din ce în ce mai mare, inclusiv din străinătate – Italia, ceea ce va duce la mărirea numărului de paturi din cadrul Centrului de Tratament şi Cercetare al Bolii Alzheimer de la Socodor”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Nicolae Turbatu, directorul departamentului de relaţii internaţionale, a prezentat un dispozitiv folosit de medicii UVVG, pentru măsurarea funcţiilor de bază în sănătate la vârstnici, realizat de Universitatea din Pecs (Ungaria), împreună cu Institutul de Cercetare Bay-Logi din Miskolc şi Institutul de cercetare în nano-bio tehnologii din Miskolc. Dispozitivul efectuează simultan măsurători ai unor parametri, legate de viteza de reacţie a creierului (a impulsului nervos), tremurul dezvoltat de mână, funcţionalitatea sistemului cardio-vascular precum şi cel al sistemului nervos vegetativ.
Centrul de chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe”                    
Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a subliniat că Centrul de chirurgie laparascopică „Sf. Gheorghe”, unde lucrează doar medici universitari, este o premieră pentru învăţământul universitar şi are ca activitate chirurgia laparoscopică. Centrul are în total şase paturi, trei saloane de chirurgie şi două blocuri operatorii dotate cu aparatură de ultimă generaţie necesară intervenţiilor mari şi mici, unde vor activa cadre medicale universitare a Universităţii din domeniile chirurgie, hematologie şi interne. Investiţia comună, în clădire şi aparatură, se ridică la peste un milion de euro. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a precizat că medicii universitari din Centrul de chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe”, a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, conduşi de reputatul chirurg, profesor doctor Alexandru Dumnici, au realizat cu succes primele 17 operaţii: 6 de chirurgie laparoscopică, de reconstrucţia sânilor şi operaţii de varice. „Ne bucurăm că avem pacienţi şi din străinătate şi sperăm într-un succes pe măsura unui centru universitar, ca o clinică universitară să se gestioneze cu propriile resurse. Felicit echipa de chirurgi, care şi-a început activitatea în mod profesionist. În perspectivă, vor executa intervenţii chirurgicale de înalt grad de dificultate profesori de renume din alte unităţi de învăţământ universitar din ţară şi străinătate. Săptămâna trecută am semnat un protocol de colaborare cu Clinica de Chirurgie din Debrecen, prin prof. univ. dr. Galajda Zoltan, specialist în probleme de chirurgie cardio-vasculară. Prin colaborarea cu această renumită clinică europeană, ne propunem să organizăm o secţie pe acest profil medical”.  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, prin Facultatea de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară, a semnat un protocol de colaborare, pe termen lung, cu S.C. Terapeutica S.A. Spitalul „Sfântul Gheorghe”, pentru dezvoltare, cercetare şi creşterea calităţii actului medical, adresându-se în special populaţiei judeţului Arad.
 

 

Comentarii

comentarii