Acasă Actualitate Universitatea „Tibiscus”, în drumul spre legalitate, și-a întocmit noua Cartă Universitară

Universitatea „Tibiscus”, în drumul spre legalitate, și-a întocmit noua Cartă Universitară

DISTRIBUIȚI

Noua conducere a Universității „Tibiscus” din Timișoara a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, în data de 13 decembrie, că s-a început procesul de luare de măsuri în ceea ce privește ilegalitățile și abuzurile fostei conduceri, și intrării instituției de învățământ superior în cadrul legal concret.

Cea mai importantă masură, conform domnului conf.univ.dr. Aurel Anca, președinte al Consiliului de Administrație, este elaborarea Cartei Universitare care să aibă un fundament legal puternic. Prin sentința civilă nr.197/11.07.2018 a Curții de Apel Timișoara, au fost repuse în drepturile legale structurile de conducere ale universității și Uniunea „Fundația Augusta”, fondatorul legal al acesteia.Carta Universitară provizorie a fost realizată de Consiliul de Administrație al Universității „Tibiscus” cu ajutorul comunității universitare a fost avizată pozitiv de Ministerul Educațieti Naționale în data de 22 noiembrie 2018. Pe baza acesteia, actuala conducere este nevoită să organizeze alegeri pentru noile structuri decizionale ale instituției și să ia măsurile organizatorice necesare intrării în deplină legalitate și continuării funcționării acesteia până în data de 22 ianuarie 2019. Domnul academician, prof.univ.dr Păun Ion Otiman, membru al Consiliului de Admnistrație, dorește să se ia măsurile necesare readucerii universității la un nivel modern, competitiv prin punerea accentului pe unele domenii de excelență, în dauna unui învățământ cantitativ.

Probleme legale ale universității au avut repercusiuni și asupra studenților înscriși în cadrul acesteia. Mulți dintre studenții care și-au susținut examenul de licență în ultimii doi ani au întâmpinat probleme în recunoașterea valabilității diplomelor. Pentru cei care au obținut licența în 2017, conducerea a declarat că după restructurare se vor lua măsurile necesare recunoașterii diplomelor. În ceea ce îi privește pe studenții care au terminat studiile în 2018, problema cade pe umerii Ministerului Educației, deoarece chestiunea recunoașterii documentelor era cunoscută, iar studenții și-au asumat un risc voluntar. Este știut și faptul că în anul universitar 2018-2019, universitatea „Tibiscus” nu a avut dreptul de a susține examene de admitere, rămânând doar cu cei 550 de actuali studenți ai anilor doi și trei. Domnul prof.univ.dr. Dumitru Popovici a declarat că facultatea a pierdut aproximativ 300 de posibili studenți, iar, dacă lucrurile vor intra în normalitate, în următorul an universitar vor putea fi ocupate locurile disponibile în cele patru departamente: 75-100 de locuri la Drept, 50 la Psihologie, 75-100 la Științe economice și 75 la Informatică.

Ioan-Cristian Mîrț

Comentarii

comentarii