Acasă Actualitate ”Urbanism cancer” în cazul PUZ – Piața Bisericii nr. 7

”Urbanism cancer” în cazul PUZ – Piața Bisericii nr. 7

DISTRIBUIȚI

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a solicitat anularea documentației urbanistice pentru PUZ – Locuințe și Servicii, pentru amplasamentul Timișoara, Piața Bisericii nr. 7 pentru că există suspiciunea că la baza acestei documentații se afla interese în defavoarea timișorenilor. Pentru că este vorba de mai mult decât un imobil oarecare, Biserica Ortodoxă din Piața Bisericii, chiar dacă nu se afla pe Lista Monumentelor Istorice, este un punct de reper pentru piața care îi poarta numele, Piața Bisericii și nu “Piața Oglinzilor”.

Biserica ortodoxă a cartierului Elisabetin a fost construita în anul 1784 pe locul unei biserici mai vechi din lemn, din anul 1727. La început era fără turn, doar pe acoperișul de deasupra altarului s-a așezat o cruce cu glob. Turnul i s-a adăugat în anul 1836. Cu o sută de ani mai târziu, în anul 1894 s-a început zidirea actualei biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, după planul arhitectului Ștefan Toth. Biserica are lungimea de 24,41 m și lățimea de 7,70 m. Turnul este construit în stil baroc. Pictura murală a fost executată de prof. Iulian Toader din Arad, iar sculptura și tâmplăria de Traian Novac. Ultima renovare a avut loc în anul 1989. Comuniștii au acordat mai multă atenție acestui așezământ de cult creștin-ortodox decât actuala conducere a Direcției de Urbanism a Municipiului Timișoara.

Membri Asociației Culturale Salvați Patrimonial Timișoarei sunt convinși că Direcția de Urbanism a Municipiului Timișoara, în frunte cu arhitectul șef, ”își desfășoară activitatea într-un deșert spiritual”, altfel își explică cum pot fi avizate astfel de Planuri Urbanistice cum este cel de la amplasamentul din Piața Bisericii nr. 7.

”Nu ne explicăm cum au fost înaintate spre avizare doar dorințele beneficiarilor. Să înțelegem că viitorul urbanistic al Timișoarei se judecă prin mintea investitorilor sau prin banii lor?! Nu găsim în acest proiect simțul rafinat al nobilei tagme a arhitecților. Să conteze atât de mult banii?! În cazul în care doar investitorii contează ar fi cazul să părăsească instituția publică numită Primăria Timișoara și să fie angajații acestor beneficiari. Lăsați urbanismul Timișoarei celor care sunt capabili! Nu credem că arhitectul care a proiectat acest mastodont din punctul nostru de vedere și-a pierdut simțul estetic și urbanistic învățat în școală, suntem convinși că există în ființa sa, altfel nu ar fi ales să fie arhitect. Unde este spiritul zonei în acest plan?! Refuzăm să credem că acest proiect și acest Plan Urbanistic Zonal pentru Piața Bisericii al viitorului imobil de la nr. 7 este rodul creației unui arhitect. Simțul Urbanistic nu există! Nu există nici la arhitectul-șef?! Domnule arhitect-șef, domnilor și doamnelor angajați ai Direcției de Urbanism al Municipiului Timișoara înțelegem că doriți să promovați arhitectura de consum, dar insistăm să nu permiteți astfel de mastodonți în zonele istorice ale Timișoarei așa cum este Piața Bisericii. Nu lăsați lăcomia să domine arhitectura și urbanismul Timișoarei. În cazul de față amplasamentul Piața Bisericii nr. 7, utilitatea acestei construcții nu creează forma clădirii pentru că există un Regulament Local de Urbanism, pentru că exista legi pe care aveți obligația să le respectați și să le aplicați, nu în defavoarea cetățenilor ci în favoarea lor.

Drept urmare, considerăm că va fost teama de reacția celor peste 9.000 de timișoreni, credincioși alocați acestei parohii, pentru care biserica din piață care îi poarta numele este nu doar un reper urbanistic, ci și un reper spiritual. Din acest motiv am depus un memoriu însoțit de liste de semnături de la timișorenii care au fost sfidați de angajații Direcției de Urbanism a Municipiului Timișoara, în frunte cu arhitectul șef, nerespectând toate etapele de informare și consultare a publicului pentru elaborarea Planului de Urbanism – locuințe și servicii. Ați încălcat flagrant articolul 48 al Regulamentului de informare al publicului pentru elaborarea planurilor urbanistice, care spune fără nici un fel de interpretare că trebuie să fie amplasat un panou de informare la terenul supus Planului Urbanistic Zonal pe toata durata elaborării Planului Urbanistic. Panoul trebuie să rămână la parcelă până la elaborarea următoarei etape. Acest panou figurează doar în documentele angajatului care a întocmit dosarul de informare a publicului pentru acest Plan Urbanistic Zonal.

Noua construcție cu patru etaje va obtura definitiv biserica istorică care a dat numele pieței.

Solicitarea noastră de anulare a documentației pentru Planul Urbanistic Zonal, amplasamentul Timișoara, Piața Bisericii nr. 7 se bazează pe Legea 52, Art. 2, Litera a), Art. 3, Litera b), Litera c), Litera e), Litera f) și a Regulamentului de informare și consultare a publicului în elaborarea planurilor urbanistice Art. 14, Litera c), Art. 19. Documentațiile de urbanism care se aprobă fără respectarea tuturor etapelor de informare și consultare prevăzute în prezentul regulament pentru fiecare tip de documentație de urbanism (PUG, PUZ, PUD), sunt nule de drept. Solicitarea noastră de anulare a documenației urbanistice se bazează și pe Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Timișoara, Capitolul 9, Subcapitolul Înălțimea Construcțiilor, Art. 9.14 – Stabilirea înălțimii construcțiilor se face pe baza analizei situațiilor distincte în corelare cu ceilalți parametrii care definesc condițiile de construibilitate a terenurilor pe care se vor amplasa”, se precizează într-un comunicat al Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Comentarii

comentarii