Acasă Turism VACANŢE ÎN BANAT – Podul de fier din Lugoj

VACANŢE ÎN BANAT – Podul de fier din Lugoj

DISTRIBUIȚI

lugj33Drumeţiile de o zi propuse de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Timiş vă propune un popas de câteva ceasuri pe malul râului Timiş, în Lugoj. Aici veţi găsi Podul de fier, un loc superb pentru a vă face poze, dar şi pentru a vă îmbogăţi sufletul cu frumuseţea naturii şi cu cea a istoriei locului, podul purtând memoria a peste un veac.
În anul 1901, podul de lemn care lega cele două maluri ale râului Timişului – aflat chiar în mijlocul Lugojului – s-a deteriorat. A fost nevoie de construirea altuia, aşa că municipalitatea a comandat la Uzinele din Reşiţa peste 185 de tone de grinzi şi accesorii din fier, aduse la Lugoj cu care trase de câte patru boi. În luna august 1902, podul este inaugurat, uşurându-se astfel legăturile dintre sud-estul Europei şi vestul continentului. Noua construcţie a devenit un simbol al oraşului de pe Timiş.
În perioada Imperiului Austro-Ungar, acest pod a impus şi mai mult Lugojul în circulaţie, oraşul fiind situat la intersectarea drumurilor care leagă Europa sud-estică de Europa Occidentală. Aşadar, când treceţi peste el, să ştiţi că păşiţi pe istorie.

***

Şi, dacă tot aţi ajuns în Lugoj, nu rataţi să vedeţi clădirea Prefecturii Vechi, clădire edificată între anii 1843-1859 şi care a funcţionat ca sediu administrativ al Comitatelor Severin (1860-1880) şi Caraş-Severin (1881-1926), precum şi ca Prefectură a Judeţului Severin (1927-1948).
Este o clădire monumentala, ce închide latura de est a Pieţei Josif Constantin Dragan. Faţada este impunătoare, sobră, cu aspecte ale arhitecturii neoclasice.
Ferestrele de la etajele I şi II din părţile laterale sunt separate de coloane ionice inserate în zidurile clădirii. În centru de sus al clădirii se pot vedea patru ferestre mari de nuanţă gotică, cu mici ornamente semicirculare. Frontonul corpului central este simplu, având în partea superioară decoraţii echilibrate ce dau clădirii distincţie şi frumuseţe.
Vechea Prefectură este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat.

***

Tot în Lugoj, puteţi să vă lăsaţi paşii purtaţi spre Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică, de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 2, unde veţi da peste unul dintre cele mai valoroase obiective turistice culturale ale oraşului.
Colecţia muzeală prezintă elemente reprezentative pentru zona Banatului, segmentate pe domenii precum: arheologie, etnografie, artă plastică şi istorie.
Exponatele din secţiunea de arheologie a muzeului au fost descoperite în urma săpăturilor din zonele: Timişoara, Româneşti, Coşava, Vişag, Slăbăcel, Sacoşul Mare, Susani şi Jabăr. Acestea stau ca mărturie pentru trecutul istoric al bănăţenilor, aducând la lumină şi reconstituind crâmpeie de existenţa veche.
Colecţia etnografică cuprinde piese de port popular, unelte casnice şi meşteşugăreşti, reprezentative pentru zona Banatului.
Colecţia de artă plastică a adunat lucrări de pictură din Şcoala austriacă, opere de artă contemporană şi sculptură modernă.
Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă va aflaţi în apropiere.

Comentarii

comentarii