Acasă Actualitate Vânătorii bănăţeni cer deschiderea sezonului mai repede, având concurenţă din ţările vecine

Vânătorii bănăţeni cer deschiderea sezonului mai repede, având concurenţă din ţările vecine

DISTRIBUIȚI

vanatoareVânătorii timişeni cer ministerului de resort deschiderea sezonului la căprior şi la mistreţ mai devreme cu cel puţin o lună, pentru ca un număr mai mare de vânători străini să aleagă România şi să nu se îndrepte spre Ucraina, Serbia sau Ungaria, unde sezonul începe pe 15 aprilie, respectiv 1 mai. Solicitarea vine pe fondul reducerii semnificative a numărului puşcaşilor care aleg pădurile şi crângurile timişene, mai ales în ultimii patru ani. Până în 2008-2009, în Timiş îşi roteau puşca după mistreţi, căpriori, cerbi lopătari, râşi, urşi carpatini, raţe sălbatice sau fazani peste 400 de vânători din Anglia, Germania, Franţa, Suedia, Spania, Canada ori SUA, cei mai fideli fiind italienii, atraşi mai ales de vânatul mic precum iepuri, fazani, prepeliţe sau guguştiuci.
‚Un mare inconvenient pentru noi este faptul că sezonul la căpriori se deschide pe 15 mai, la ucraineni pe 15 aprilie, iar la unguri pe 1 mai. Îşi deschid sezonul mai repede decât la noi şi aleg să meargă la cei care deschid primii. La căprior au venit tot mai puţini la noi. Spre exemplu, anul acesta sezonul a început pe 15 mai şi nu am avut decât doi vânători străini’, spune preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Timiş, Cornel Lera. Potrivit acestuia, în anul 2015 se va menţine taxa de membru al AJVPS Timiş, la 1.200 de lei pe vânător, la fel ca şi anul trecut.
În sezonul trecut, AJVPS Timiş a recoltat de pe cele 30 de fonduri de recoltare 12 cerbi comuni, 10 lopătari, 350 căpriori, 284 de mistreţi, 3.825 iepuri şi 5.440 de fazani. Acum, sezonul rămâne deschis până în februarie, în funcţie de specie: mistreţi, fazani, raţe, iepuri, selecţie la căprior femelă, sub interdicţie rămânând căpriorul mascul şi cerbii.
‚Noi nu trăim din trofee, acestea reprezintă sub 10% din realizări, ci doar din cotizaţiile membrilor. Avem 1.300 de vânători, dintre care câteva zeci sunt străini. Înainte de 2009 aveam mult mai mulţi. În plus, îi avem contracandidaţi pe unguri, pe sârbi şi pe ucraineni, care au preţurile mult mai mici decât noi”, explică preşedintele AJVPS Timiş. El a mai subliniat că AJVPS Timiş practică preţurile pe are le stabileşte ministerul.

Comentarii

comentarii