Acasă Actualitate Vârful epidemiei de hepatită va fi atins în 2020

Vârful epidemiei de hepatită va fi atins în 2020

DISTRIBUIȚI

nu doare ci ucide -str. marasestiDSCF0264În Timişoara, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei a fost marcată pe str. Mărăşeşti, în Piaţa Libertăţii şi în Piaţa Unirii.

Hepatita reprezintă o boală inflamatorie care produce leziuni grave asupra ficatului. Hepatita C este o maladie virală infecţioasă produsă de virusul hepatitei C (VHC).

În urma campaniei de testare „Hepatita C nu doare. Doar ucide”, derulată în prima jumătate a acestui an de Asociaţia Pacienţilor Cronici, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „prof. dr. Matei Balş”, din cei 50.000 de români testaţi gratuit, 4.63% au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu virus C. Conform unui studiu naţional, realizat în perioada 2006-2008, de o echipă de medici de la Centrul de Hepatologie şi Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni, sub coordonarea prof. dr. Liana Gheorghe, în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitei C în ţara noastră era de 3.23%.  Studiile arată că nici la infecţia cu virus B, ţara noastră nu stă foarte bine, deşi  prevalenţa este în scădere, ca urmare a campaniei de vaccinare în rândul nou-născuţilor, începută în 1995. Totuşi, şi adulţii să înţeleagă că este important să se vaccineze, după ce se testează în prealabil. „Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei cu hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele APCR. Totuşi, managerul INMB, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, atrage atenţia că aceste date trebuie „periate” şi susţinute prin metode alternative relevante. Astfel, din toamna anului trecut se lucrează la întocmirea unui registru unic pentru persoanele cu afecţiuni hepatice, program care va deveni funcţional începând cu luna viitoare. Printre proiectele în derulare ale APAH-RO se află şi cel de informare şi prevenţie asupra virusurilor hepatitice în sistemul de detenţie, prin încheierea unui Protocol cu Agenţia Naţională a Penitenciarelor. Cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, 28 iulie, sute de timişoreni au participat la o campanie de informare, pe str. Mărăşeşti, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii Timişoara. Scopul a fost sensibilizarea ceteţenilor cu privire la această maladie devastatoare care este hepatita şi necesitatea vaccinării protectoare, încă din copilărie.

Cum se transmite hepatita C?

Virusul se poate transmite prin: transfuzii şi produse din sânge, la persoanele care au primit sânge înainte de 1992 (anul din care se face testarea sângelui pentru hepatita C);
utilizarea de ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni în contact cu sângele şi care sunt nesterilizate corect; folosirea în comun a obiectelor de igienă personala care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiura etc.); utilizarea în comun de ace şi seringi pentru drogurile injectabile; realizarea de piercinguri, tatuaje sau acupunctură cu ace şi instrumente nesterile; inţeparea sau tăierea accidentală cu instrumentar care are sânge infectat pe el (în cazul personalului medical);
contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, mai ales dacă aceasta are şi alte boli cu transmitere sexuala (BTS).

Comentarii

comentarii