Acasă Actualitate Vechile cinematografe ale Timişoarei aşteaptă să reintre în circuitul cultural

Vechile cinematografe ale Timişoarei aşteaptă să reintre în circuitul cultural

DISTRIBUIȚI

cinema dacia

Primăria Timişoara încearcă, prin jungla birocratică, să recupereze cinematografele din oraş

Primăria Timişoara încearcă să preia cinematografele din oraş aflate până acum în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF).

Municipalitatea doreşte să pună astfel punct unei poveşti ce a început în 2008, cu o lege care trecea sălile în administrarea consiliilor locale. Legea a fost însă anulată de o ordonanţă care, la rândul ei, a fost respinsă de Parlament. Au trecut deja câteva luni de când ministrul Culturii, Daniel Barbu, spunea că problema se va rezolva… în câteva săptămâni.

Viceprimarul Dan Diaconu spune că a contactat în urmă cu două săptămâni RADEF, printr-o adresă oficială, pentru realizarea protocolului de predare-primire a cinematografelor. „Ne-am lovit de o problemă birocratică: RADEF nu mai are consiliu de administraţie la nivel central. Azi am avut o convorbire telefonică cu ministrul Culturii şi urmează ca în două săptămâni această problemă să fie rezolvată, urmând ca imediat după să pornim procesul de predare-primire”, a declarat Diaconu, miercuri, 28 august.

Timişoara va avea de anul viitor şi cinematecă, plus spaţii noi pentru teatru

Cinematografele care urmează fie recuperate de la RADEF sunt: Dacia, Studio, Timiş, Victoria, Arta, Grădina de vară a Cinematografului Arta, Unirea, Freidorf şi Fratelia. Ultimul, cel din Fratelia, este revendicat, situaţia juridică a acestuia urmând să fie clarificată. Viceprimarul Diaconu promite că aceste spaţii vor fi folosite exclusiv în domeniul cultural.

Există cel puţin două proiecte pe care vrem să le realizăm, urmând ca ulterior să avem un plan pentru fiecare cinematograf. Unul dintre cinematografele din zona centrală ar urma să devină o cinematecă a oraşului, loc în care se vor proiecta filme de mare valoare artistică, filme care se văd mai greu în cinematografele comerciale. Intenţia municipalităţii nu este aceea de a concura cu cinematografele comerciale. Pentru un al doilea spaţiu, Arta sau Victoria, intenţionăm realizarea unei noi săli de teatru pentru Teatrul German şi Teatrul Maghiar, care în momentul de faţă funcţionează foarte bine datorită calităţii manageriale şi artistice. Însă nu au o bază materială îndeajuns de bine conturată pentru a face performanţele pe care ni le dorim cu toţii”, a explicat viceprimarul.

După preluarea cinematografelor, primăria va trebui să efectueze lucrări de renovare şi să achiziţioneze aparatura necesară. De asemenea, va trebui lămurită şi situaţia firmelor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în unele dintre aceste cinematografe şi care nu au nicio legătură cu destinaţia respectivelor spaţii. Viceprimarul Diaconu susţine că există prevăzute în bugetul municipalităţii fonduri pentru executarea de lucrări de întreţinere a patrimoniului din domeniul cultural.

Comentarii

comentarii