Acasă Eveniment Veşti bune pentru timişorenii care vor să se trateze în spitalele din...

Veşti bune pentru timişorenii care vor să se trateze în spitalele din străinătate

DISTRIBUIȚI

Veşti bune pentru românii suferinzi, care vor să se trateze în spitalele din străinătate. În premieră, Ministerul Sănătăţii (MS) a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondenţei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială de către bolnavi sau reprezentanţii legali ai acestora. Fără birocraţie

În acest sens, MS a publicat Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1011/ 9 iunie 2011 în MO nr 416/ 14 iunie 2011.
Până în prezent, această corespondenţă era purtată numai de către direcţiile de sănătate publică. În condiţiile în care bolnavii sau reprezentanţii legali ai acestora îşi exprimă opţiunea pentru a realiza corespondenţa în mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, acestora le revine obligaţia de a prezenta direcţiei de sănătate publică documente oficiale emise de clinici, cu antet şi semnătură. Acestea vor cuprinde date despre identificarea clinicii; a pacientului; despre costul tratamentului; condiţiile de plată şi programarea pacientului.
Prin modificările realizate, MS a urmărit să eficientizeze Programul de tratament în străinătate, să elimine birocraţia şi să asigure o mai bună transparenţă în ceea ce priveşte procedura privind trimiterea la tratament în străinătate. Astfel, conform noului act normativ, au fost stabilite termene clare pentru fiecare etapă din cadrul procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente în străinătate.

DSP trebuie să afişeze numărul cererilor de tratament în străinătate

În noua legislaţie a fost eliminat criteriul ,,beneficiul tratamentului estimat pentru societate’’ din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finanţării tratamentului în străinătate, în cazul în care solicitările de finanţare a tratamentelor în străinătate depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie. De asemenea, s-a instituit obligaţia bolnavului de a se prezenta, în termen de 14 zile lucrătoare sau ori de câte ori este programat, la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul în străinătate, pentru evaluarea stării de sănătate consecutivă tratamentului aplicat în clinica din străinătate. Şi medicul curant de specialitate care recomandă tratamentul în străinătate va avea obligaţia de a elabora un raport medical pentru evaluarea stării de sănătate, la un an după primul control efectuat, cu transmiterea acestuia direcţiei de sănătate publică. Conform noii legislaţii s-a instituit obligaţia direcţiilor de sănătate publică de a afişa şi actualiza periodic informaţiile cu privire la numărul cererilor înregistrate pentru trimitere la tratament în străinătate şi stadiul soluţionării acestora. De asemenea, Comisia MS care aprobă finanţarea dosarelor depuse se va întruni de două ori pe lună, faţă de o singură şedinţă, aşa cum era prevăzut până în prezent. În anul 2011, Programul gratuit de tratament în străinătate al MS are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult faţă de anul 2010. Scopul programului naţional de tratamente în străinătate vizează rezolvarea cazurilor medicale pentru care nu există soluţii de tratament în unităţile sanitare din România.

 

Comentarii

comentarii