Acasă Actualitate Viceprimarul Stoia vrea să trimită Primăria Timişoara în purgatoriu

Viceprimarul Stoia vrea să trimită Primăria Timişoara în purgatoriu

DISTRIBUIȚI

În doctrina catolică, sufletele morţilor cu păcate uşoare se purifică prin suferinţe, în purgatoriu, înainte de a intra în paradis. În „doctrina” administrativă a viceprimarului Traian Stoia, lucrurile pot intra în legalitate în Primăria Timişoara doar după ce unii angajaţi înfundă puşcăria şi chiar bugetul instituţiei este niţel periat.

Viceprimarul Stoia susţine că a descoperit o problemă gravă în afacerile municipalităţii. Una care durează deja de 10 ani. Potrivit acestuia, primăria încasează bani care nu i se cuvin. Peste 300 de terenuri din Timişoara sunt închiriate de primărie, deşi acestea aparţin statului român. După ce „scapă” această informaţie, edilul le dă şi o idee celor care au închiriat terenurile: să dea municipalitatea în judecată. Având în vedere că primăria a tăiat facturi pentru închirierea unor proprietăţi care nu îi aparţin, chiriaşii sunt îndreptăţiţi să-şi ceară banii înapoi. Mai mult, Stoia se va întâlni şi cu directorul Direcţiei Regionale de Finanţe Timişoara, pentru a-l întreba dacă nu cumva statul român ar avea chef să-şi recupereze banii încasaţi timp de 10 ani de Primăria Timişoara.

Noi luăm din 2004 nişte bani de la firme care folosesc terenul statului român. De obicei, firmele astea au câte o clădire pe care sunt proprietari. Ei plăteau o sumă modică, la înţelegere cu primăria, pe o fişă de calcul. Problema e că primăria emite o factură fără a avea titlu. În CF scrie Statul Român. Am ajuns la concluzia că săptămâna viitoare o să-l rog pe directorul regional de la Finanţe, pentru că drepturile statului român sunt preluate de Finanţe. În mod normal, Finanţele ar trebui să ia taxele astea şi cu asta am terminat şi suntem în regulă. Altfel, vine chiriaşul şi îţi face plângere de abuz în serviciu că tu, neavând titlu, îi tai factură şi îi iei banii. Pentru mine e foarte simplu: facem un dosar şi îl trimitem unde trebuie şi să se ocupe oamenii care sunt de meserie”, a declarat Stoia.

Problemă asemănătoare cu şi blocurile ANL

O altă problemă care îi dă bătăi de cap viceprimarului Stoia, direct responsabil de patromoniul municipalităţii, este cea a blocurilor ANL. ANL-ul a construit blocuri fără autorizaţie, pe terenul primăriei. Ulterior, reprezentanţii primăriei au semnat un proces verbal de predare-primire pentru respectivele clădiri. Necazul a apărut doar în momentul în care chiriaşii au dorit să cumpere apartamentele în care locuiesc. Nu poţi să cumperi un apartament neîntabulat, care în acte nici nu există. În prezent, responsabilitatea şi, implicit, cheltuielile cu întabularea, sunt pasate între primărie şi ANL.

Ni se solicită de către o parte dintre locatarii de pe Miloia să realizăm vânzarea apartamentelor. Acest lucru este posibil pentru o parte din blocurile construite prin ANL, dar din păcate blocurile de la B8 la B12 nu au autorizaţie de construire şi, pe cale de consecinţă, nu au nici certificate de existenţă. Discuţiile cu ANL-ul s-au prelungit. Aici apar o serie de lucruri care trebuie tratate cu cea mai mare responsabilitate, pentru că blocurile nu sunt întabulate şi nu sunt eliberate certificate de existenţă. De asemenea, nu este rezolvată problema autorizaţiei de construire pentru aceste blocuri şi intervine aici o problemă a taxelor care trebuie plătite pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Părţile – şi când spun părţile mă refer la primărie, la urbanism şi la cei de la ANL – sunt reticente în a-şi asuma vreo responsabilitate, fiecare spunând că obligaţiile ar reveni celeilalte părţi. De exemplu, ANL spune «Noi v-am predat clădirea, voi aţi semnat de primire, vă întabulaţi!». Ăştia zic «Da, dar voi aţi construit-o fără autorizaţie». Ăştialaţi spun «Dar de ce aţi semnat de primire dacă nu există autorizaţia?». Şi atunci se pune problema cine dă 20.000 de euro să se facă expertiză, să se facă operaţiunile care nu s-au făcut la timpul când era normal să se facă. Fiecare are bucăţica lui de adevăr pe care o flutură şi pe care o apără şi rămân pe poziţii până când o să trebuiască să cerem sprijinul celor care se pricep la astfel de conflicte economice. Nu ştiu cum o să procedăm, dar o instanţă sau organele abilitate vor trebui să stabilească cine e de vină, cine trebuie să plătească şi cum trebuie să plătească”, explică Stoia.

Dacă în cazul terenurilor primăria a închiriat ceva ce nu-i aparţine, în cazul apartamentelor din blocurile ANL s-a închiriat ceva ce nu există în acte. Cum se vor rezolva toate acestea? Viceprimarul Stoia nu ştie. Edilul se limitează la prezenta public situaţii pe care nimeni nu le înţelege complet şi care sunt departe de a fi rezolvate. Mai departe, indiferent de costuri, Primăria Timişoara va trece purgatoriul anchetelor externe.

Puteţi fi siguri că se vor lua măsuri în privinţa oamenilor responsabili din primărie, că nu o să ţin eu răspunderea. De şase luni de zile nu se întâmplă nimic. De câte ori ne adunăm, ne învârtim în jurul cozii şi plecăm ameţiţi. Demiterile nu ţin de mine. Eu fac doar ce pot să fac. Din punctul meu de vedere, ar trebui să vedem venind nişte specialişti aici care să-şi facă treaba şi să spună: ăsta trebuie să dea un leu, ăla doi şi ăsta trebuie să meargă cu noi”, trage viceprimarul Traian Stoia concluzia.

Comentarii

comentarii