Acasă Actualitate Viitorul de sub picioarele noastre! Universitatea de Științele Vieții Timișoara a marcat ...

Viitorul de sub picioarele noastre! Universitatea de Științele Vieții Timișoara a marcat  Ziua Mondială a Solului

DISTRIBUIȚI

Joi 8 decembrie, la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, prof. Vincenzo Michele Sellitto i-a introdus pe toți cei prezenți: studenți, cercetători și fermieri, într-o călătorie extraordinară în lumea solului viu, cu ocazia Zilei Mondiale a Solului (WorldSoilDay).

Scopul manifestării a fost pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la îngrijirea și protecția celei mai importante resurse terestre ale planetei – solul.

Prof. Sellitto realizează cercetări de ani de zile cu privire la conceptul de sol viu. Solul nu este văzut doar ca un amestec de nisip, nămol și argilă, ci mai presus de toate are în componența sa microorganismele, care constituie microbiota din sol. Prin urmare, așa cum spune adesea prof. Sellitto, solul este mai presus de toate un „rezervor de variabilitate genetică de care dispune planta”, iar când planta nu o mai gasește în sol, atunci ea se poate îmbolnăvi.

Profesorul Sellitto a explicat celor prezenți într-un mod simplu și captivant modul în care plantele interacționează cu microorganismele și creează relații endofitice sau simbiotice care ajută plantele însele să depășească situațiile de stres abiotic și biotic. Un exemplul practic a fost cel de utilizare a ciupercilor micorizice care creează o simbioză între ciupercă și plantă, astfel încât planta să devină mai performantă în căutarea apei în sol și a micro și macronutrienților, un adevărat dialog, o adevărată comunicare încă de cercetat și de descifrat.

Seminarul realizat de prof. Selitto a fost foarte apreciat de cei prezenți, care a venit cu exemple practice în utilizarea cunoștințelor Microbiomului Solului în Agricultură. Profesorul Sellitto, expert internațional recunoscut în știința practică a utilizării microbiologiei în agricultură, a explicat cum pot fi folosite microorganismele pentru a controla ciupercile patogene, insectele dăunătoare și nematozii fitoparazitari.

Viitorul pentru generațiile următoare este sub picioarele noastre, deoarece doar un sol viu poate continua să protejeze și să susțină o populație din ce în ce mai mare – a fost mesajul prof. Selitto.

 

Comentarii

comentarii