Acasă Actualitate Viorel Coifan: „Alegătorul liberal între responsabilitatea civică și confortul turmei”

Viorel Coifan: „Alegătorul liberal între responsabilitatea civică și confortul turmei”

DISTRIBUIȚI

Viorel Coifan, unul dintre seniorii de elită ai PNL Timiș, susține că ceea ce s-a întâmplat vineri 22.03.2024 în fața sediului PNL Timiș i-a redat speranța.

“A fost o zvâcnire de orgoliu viril a unei filiale căreia mulți dintre formatorii de opinie i-au cântat prohodul”, este de părere Coifan.

Despre ce este vorba?

Viorel Coifan a explicat că alegerile europarlamentare cuplate cu cele locale din 9 iunie au creat firești emoții celor care doresc să candideze și bineînțeles partidelor direct implicate.

Pentru alegerile europarlamentare, fără prea mare reverberație pentru alegătorul mioritic, conducerile PNL și PSD, cu binecuvântarea președintelui României, au hotărât să meargă împreună pe liste comune.

Argumentele folosite: o mai mare reprezentare a României la Bruxelles, stoparea ascensiunii partidelor extremiste, ș.a.m.d. au fost scoase din recuzită pentru a impresiona electoratul și pentru a-l mobiliza să iasă la vot.

“Că adevăratele motive sunt altele, asta-i o altă poveste”, consideră Coifan.

În continuare, seniorul mai susține că electoratul poate fi impresionat, dar mai sigur este să-l mobilizezi în ziua votului. Și atunci partidele se bazează pe filiale care organizează mobilizarea la urne a membrilor și simpatizanților.

Cum se realizează acest lucru?

Coifan aduce argumente: ”Prin cointeresare. O formulă este sincronizarea alegerilor europarlamentare cu cele locale unde primarii în funcție și aspiranții dețin un rol important.

Ei, aici apar problemele. Dacă pe locuitorii din localitatea X nu le spun nimic candidații de la “centru”, în schimb ei sunt foarte interesați de cei care vor fi aleși primari, respectiv președinți de consilii județene. Impunerea de liste electorale comune între partide între care nu comunitatea de idei primează – eufemistic vorbind – și mai ales impunerea unor candidați peste capul organizațiilor locale, constituie abordări riscante cu un potențial de eșec ridicat. 

În anul 2020 rezultatele alegerilor locale în Timișoara și Timiș au fost următoarele:

Primăria Timișoara: Dominic FRITZ (USR) 53,25%; Nicolae ROBU (PNL) 29,87%.

Consiliul local Timișoara: USR – 13; PNL – 8; PSD – 3.

Președinte Consiliul Județean Timiș: Alin NICA (PNL) 38,35%; Călin DOBRA (PSD) 17,76%.

Consiliul Județean Timiș: PNL -16; USR -10; PSD – 7.

Prin urmare la ambele instituții administrative, PSD deține a treia poziție. 

Firesc este ca poziția PNL, de lider la CJT, să fie conservată.

La nivelul filialei au fost votați ca și candidați Alin Nica pentru președinte, iar Nicolae Robu pentru primar. Evident, participarea pe liste proprii.

Conducerile centrale ale PNL și PSD au hotărât în pofida oricărei logici electorale participarea pe liste comune, la CJT fiind propus Alfred Simonis (PSD)”.

Viorel Coifan argumentează în continuare:

“Nu vom discuta despre candidați, ci despre principii. Repet, filiala PNL Timiș, prin organismele sale de conducere, a validat tandemul Nica – Robu care să candideze sub steagul PNL. Adică un președinte în funcție al CJT care este și președinte de organizație județeană și un fost primar deținător a două mandate, principal contracandidat al actualului primar. Orice ignorare a deciziei BPJ Timiș, invocând argumente mai mult sau mai puțin credibile, induce un sentiment de frustrare în rândul membrilor liberali. Tandemul Simonis – Robu nu va fi unul câștigător, dar cu siguranță va aduce grave prejudicii filialei.

Viorel Coifan a concluzionat:

“PNL, în care eu m-am înscris în 1990, era un partid în care voința filialelor a fost respectată. În Timiș mobilizarea în momentele electorale a fost exemplară tocmai datorită unității dintre gândire și acțiune. Orice alianță electorală are sorți de izbândă atunci când partenerii își aduc contribuția, cuantificată în voturi, validată prin procesul electoral. Cetățeanul elector este conștient pe cine votează. El știe că-n singurătatea cabinei de vot este doar el și conștiința lui. Va vota responsabil, sau la comenzi care i-au ignorat voința și personalitatea? Sincer cred că în săptămâna viitoare vor fi luate decizii înțelepte la nivelul central al ambelor partide. Adică participarea la alegerile locale din Timișoara și Timiș pe liste separate. Apoi alianțele se pot face respectând ceea ce spunea Seniorul Corneliu Coposu: <<În politică orice se poate negocia, mai puțin principiile>>”.

Comentarii

comentarii