Acasă Actualitate Viorel Matei, APCP Timiş: „Toţi fermierii vor primi despăgubire 180 euro pe...

Viorel Matei, APCP Timiş: „Toţi fermierii vor primi despăgubire 180 euro pe hectar, de la vlădică la opincă!”

DISTRIBUIȚI

În data de 9 august 2012, reprezentanţii fermierilor din Timiş şi din întreaga ţară se vor întâlni a doua oară în această săptămână cu ministrul agriculturii, pentru a stabili modalitatea de despăgubire privind seceta. De asemenea, ei vor pune bazele Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru constituirea Camerelor Agricole. Prima întâlnire a fost în 6 august.

Au ajuns la un consens

„Propunerea noastră privind despăgubirile este în modul următor: 125 euro pe unitatea de suprafaţă din partea Uniunii Europene şi 55 euro din partea Guvernului României. 180 de euro este o sumă acceptată şi de Bruxelles şi este îndestulătoare ca să acopere în ansamblu toate pierderile. Toţi fermierii vor primi această sumă despăgubire, de la vlădică la opincă”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) şi al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş.

Joi, 9 august, sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi conexe, cu reprezentare naţională, interesate să facă parte din Comitetul Naţional de Iniţiativă. În urma discuţiilor din 6 august, la solicitarea reprezentanţilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federaţia Naţională Cartoful Românesc şi a Asociaţiei Fermierilor Români, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână la aprobare până la următoarea şedinţă de guvern. Amânarea a fost agreată în condiţiile în care se vor acorda plăţile pe unitatea de suprafaţă, aşa cum vor fi discutate în grupele de lucru. 

Comitetul antisecetă

De asemenea, la solicitarea AGROSTAR, s-a decis ca fiecare organizaţie participantă să mandateze un reprezentant în vederea constituirii unui „comitet antisecetă”, pentru a dezbate şi a aproba, pe baza unui protocol, un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung.

În vederea constituirii Comitetului Naţional de Iniţiativă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a solicitat participanţilor să îşi depună documentele privind reprezentativitatea până la data de 8 august 2012, urmând ca pe 9 august a.c, să aibă loc reuniunea referitoare la constituirea CNI.

Totodată, în cursul acestei întâlniri au mai fost discutate aspecte legate de reprezentarea organizaţiilor profesionale, realocarea fondurilor pentru M125, Ordonanţa 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, referitoare la tarifele necesare modernizării sistemului de irigaţii.

Alte subiecte dezbătute în cadrul reuniunii de la sediul MADR au fost restituirea TVA către fermieri, ca urmare a taxării inverse, acordarea plafoanelor pentru CNDP la ovine şi bovine, legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice străine după 1 ianuarie 2014. De asemenea, a fost adusă în discuţie situaţia din sectoarele cartofului şi legumelor, cu accent pe sistemele de irigat, precum şi problema comasării terenurilor agricole.

Comentarii

comentarii