Acasă Actualitate Voluntarii care au monitorizat Cheile Nerei au găsit semne de agresiune împotriva...

Voluntarii care au monitorizat Cheile Nerei au găsit semne de agresiune împotriva mediului

DISTRIBUIȚI

În perioada 17-19 august, Grupul Ecologic de Colaborare Nera a realizat o monitorizare alternativă a stării factorilor de mediu şi biodiversităţii pe traseul Cheile Nerei din interiorul PN Cheile Nerei – Beuşniţa. Activitatea a fost realizată de către voluntari de la Grupul Şcolar Agricol Oraviţa şi Grupul Şcolar
Industrial Moldova Nouă care activeză în cadrul GEC Nera, în baza unui contract de voluntariat. Fenomenele de agresiune împotriva mediului ca urmare a unor activităţi ilegale care au fost constatate pe traseu sunt de mică amploare şi au fost generate , de regulă, de practicarea turismului neorganizat. În poienile de la cantonul silvic Damian şi Lacul Dracului covorul vegetal este ars de numeroase vetre de foc. În unele cazuri focul este întreţinut cu arbori tineri tăiaţi din pădurile din apropiere. Pe traseu, în 10 cazuri, stâncile şi trunchiurile copacilor sunt inscripţionate cu mesaje.

Ambalaje din plastic transportate de către apele de viitură
Pe întregul traseu există depozitate pe malul râului Nera ambalaje din plastic transportate de către apele de viitură, dar în cantităţi considerabil reduse faţă de anii precedenţi.

În ce priveşte infrastructura de vizitare, deşi aceasta este încă inadecvată practicării unui ecoturism civilzat, au fost asigurate cu corzi de oţel şi ancore cele mai multe dintre porţiunile de risc ale traseului. Cablurile de siguranţă de la poteca în stâncă de la Cârlige şi de la puntea suspendată de la Vogiun sunt uzate şi prezintă riscuri pentru vizitatori.

La punte lipsesc porţiuni din podină. Peste poteca de pe traseu , în 3 locuri, există copaci prăbuşiţi din cauza vântului care îngreunează trecerea. Este nevoie de mai multe panouri de informare, în special în dreptul punctelor turistice emblematice (Lacul Dracului, cărări în stâncă, tuneluri, specii unicat de floră, etc.). Lipsesc campările omologate pe traseele de acces spre interiorul parcului, motiv pentru care turiştii campează şi fac focul în locuri nepermise din interiorul parcului. Imagini de pe traseul monitorizat pot fi accesate pe https://www.facebook.com/media/set/?set=a.328501590577551.75471.263163907111320&type=1.

Un raport detaliat privind principalele fenomene de agresiune împotriva patrimoniului natural care au
ca şi cauză activităţi antropice ilegale va fi trimis autorităţilor direct responsabile. Cei care au realizat această monitorizare recomandă accesarea fondurilor UE incluse in POS MEDIU – Axa 4 sau alocarea de către Administraţia Naţională a Pădurilor ROMSILVA a fondurilor necesare pentru ca Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa să poată realiza o infrastructură de vizitare la nivelul prevăzut in strategia de vizitare a
parcului. De asemenea, este de recomandat să se realizeze şi campări omologate pe arterele de acces.

Comentarii

comentarii