Acasă Eveniment Vor să scoată căldură din gunoaie

Vor să scoată căldură din gunoaie

DISTRIBUIȚI

Moda incineratoarelor nu e de ieri de azi, iar în Europa se aplică arderea gunoaielor pentru a ieşi un lucru folositor. Şi la Timişoara s-ar putea ca un asemenea proiect să fie pus pe picioare, într-un răstimp de câţiva ani. Practic, gunoaiele selectate vor fi arse şi din incinerarea lor va ieşi energie termică. „Grupul de consilieri de la nivelul consiliului local salută iniţiativa primăriei, de demarare a procedurilor privind înfiinţarea unei noi societăţi comerciale. Mâine (n.r. – marţi, 27 septembrie) în şedinţa de plen, vom discuta despre această problemă. O societate comercială din subordinea municipalităţii, care se va ocupa de furnizarea de termoenergie prin incinerare. Iniţiativa este una lăudabilă – probabil, se va concretiza într-un orizont de timp de 2-4 ani. Trebuie să avem foarte multă grijă să nu înfiinţăm  o nouă gaură neagră în bugetul muncipiului Timişoara. Premisele există. Potenţialul există. Această societate cred că are o şansă”, e de părere consilierul local PNL Ciprian Jichici. Discuţia este una de viitor, de perspectivă. „Locaţia asupra căreia se va decide, în cele din urmă, se află pe un teren pus la dispoziţie de Colterm SA. Există cîteva lucruri care sunt importante – materia primă, combustibilul, va rezulta din activităţile de sortare ale deşeurilor efectuate de către Retim. Trebuie să ne asigurăm de câteva lcururi extrem de importante – primul dintre ele este factorul poluare, va trebui să punem nişte condiţii extrem de dure atât Coltermului, cât şi noii societăţi înfiinţate, în ceea ce priveşte respectarea normelor de poluare. Va trebui extrem de multă grijă la ceea ce înseamnă profitabilitatea acestei companii – salut ideea, voi sprijini ideea, dar până când nu văd cifrele, studiul care să arate indicatorii tehnico-economici, nu voi fi pe deplin convins”, mai spune Jichici.În ceea ce priveşte  acţionariatul – propunerea este ca 49 la sută această societate va fi deţinută de către RETIM, 31 la sută de către consiliul local şi 20 la sută de către Colterm. Coltermul pune la dispoziţie teren, infrastructură. Per ansamblu, muncipalitatea va avea majoritatea în această societate. Este prevăzută existenţa unui consiliu de administraţie format din cinci persoane.

„Încă din anul 2008, am solicitat actualizarea strategiei privind alimentarea cu energie şi apă caldă la nivelul municipiului Timişoara”

Jichici spune că un lucru necesar îl reprezintă şi actualizarea strategiei privind alimentarea cu energie şi apă caldă. „Încă din anul 2008, am solicitat actualizarea strategiei privind alimentarea cu energie şi apă caldă la nivelul municipiului Timişoara. Nu s-a întânmplat. În cadrul unei şedinţe AGA a Colterm, am propus actualizarea acestei strategii, pentru a o prezenta în această toamnă în faţa consiliului local. Voi solicita încă o dată să pună această strategie pe masa consiliului local. Avem din start undeva între 50-60 milioane de lei pierderi anual. Dacă noi nu ştim ce dorim să facem cu această societate, oamenii vor renunţa în număr cât mai mare la serviciile oferite de Colterm. În această vară s-a înregistrat un număr important de debranşări. Este momentul să decidem pe termen mediu şi lung ce dorim să facem cu această societate. Preţul la combustibil se va mări, numărul de debranşări va creşte. Gestul de a tăia subvenţiile se încadrează în linia clasică a acestui guvern de a plasa responsabilitatea pe administraţia locală”, spune consilierul local liberal.
 

Comentarii

comentarii