Dealul Șumigului se află la 55 de kilometri de Timișoara și patru kilometri de orașul Gătaia, pe drumul care duce spre Șemlacul Mare. Este un vulcan cufundat într-un somn adânc de câteva milenii. Din păcate nu este inclus în niciun ghid turistic. Dealul Șumigului ar putea să fie vizitat de cei care ajung la mănăstirile Săraca de la Șemlacu Mic și Sântul Gheorghe din comuna Birda, dar și de cei care sunt curioși să descopere cazematele anti-Tito, construite în anii 50, de-alungul frontierei cu fosta Iugoslavie. Dar nu se întâmplă acest lucru.
Dealul se află chiar la jumătatea distanței dintre Gătaia și Șemlacul Mare. E cultivat în funcție de sezon; recent a fost rapiță. Dealul aparține unei agricultor italian. E un singur drum agricol pe care se poate urca în vârf.
Dealul – care se ridică la 205 metri altitudine, e spectaculos. Panorama din vârf face toți banii. În zare se văd cula Vârșețului din Serbia, Semenicul ori Muntele Mic, când sunt condiții atmosferice bune. Se mai văd Gătaia, satele din jur, Mănăstirea Săraca.
Există și mai multe legende care spun că pe Dealul Șumigului a fost în evul mediu o cetate. Nu există urme, dar nici nu s-au făcut săpături arheologice. Primele documente maghiare vorbesc despre existența cetății Somlyo încă din 1150, care avea importanţă strategică deosebită. Nu se poate spune exact dacă a fost pe Dealul Șumigului, ori undeva la Șemlacul Mare.