Acasă Economic Zece proiecte finanţate cu bani de la UE, semnate de ministrul Fondurilor...

Zece proiecte finanţate cu bani de la UE, semnate de ministrul Fondurilor Europene la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Eugen Teodorovici

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnat, joi, la Timişoara, zece proiecte axate pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile, cu finanţare de la UE, în valoare totală de 109 milioane de lei, patru proiecte fiind selectate pentru judeţul Timiş.

Ministrul Eugen Teodorovici a semnat, joi, la Consiliul Judeţean Timiş, în cadrul unei şedinţe festive, un număr de zece proiecte europene în valoare totală de 109 milioane de lei, din care 49 de milioane de lei sunt nerambursabili, judeţul Timiş beneficiind de patru astfel de proiecte în valoare totală de 14,5 milioane de lei. Proiectele semnate de ministrul Teodorovici, pe Polul de Competitivitate MEDGREEN, se axează pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile şi se vor realiza printr-o serie de parteneriate între mediul privat şi universităţi din ţară. “Polul de Competitivitate MEDGREEN este un program care vizează mai multe companii ce vor folosi deşeuri pentru producerea de energie. Este un pas important pe care îl facem pentru independenţa energetică a României”, a declarat Teodorovici. Pentru judeţul Timiş, au fost selectate patru proiecte. Prin intermediul unui proiect se va realiza o hală şi se vor achiziţiona echipamente pentru testarea de panouri fotovoltaice, prin intermediul celui de-al doilea proiect se vor dezvolta noi tehnologii eficiente energetic, iar cel de-al treilea proiect prevede eficientizarea energetică a blocurilor din Timişoara. Prin cel de-al patrulea proiect se doreşte utilizarea deşeurilor pentru producerea de energie.
Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că în ultimii ani a crescut rata de absorbţie a fondurilor europene şi că numai în ultimii doi ani “au fost aduşi în ţară cinci miliarde de euro”. “În ultimii doi ani au ajuns în ţară cinci miliarde de euro, faţă de 1,4 miliarde de euro cât erau în mai 2012. Este adevărat, încă suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, dar sperăm că în anul 2015 România se va situa pe un loc fruntaş”, a spus Teodorovici. Ministrul a adăugat că, în următorii cinci ani, România îşi propune să atragă 43 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.
Polul de competitivitate MEDGREEN este compus din 53 de membri asociaţi, dintre care 37 de întreprinderi, 10 universităţi/ organizaţii de cercetare precum şi 6 catalizatori. Întreprinderile asociate provin în principal din domeniul energiei (producţie, inclusiv utilaje; consultanţă în domeniul eficienţei energetice, cum ar fi Solarom, Macorom, Audit Energetic, Ecohornet, ELM Energomontaj, Oil Terminal etc.) şi al materialelor de construcţii (Lafarge România). Beneficiarii proiectelor finanţate în cadrul polului sunt societăţile: Lafarge Ciment, Ecohornet (3 proiecte), Data Incorporated, Elkim Special, Grupul de Măsurători şi Diagnoză – Galaţi, ADR Sud Est Brăila, Consilium, respectiv Expert Consulting.

Comentarii

comentarii